Des de la posada en marxa del sistema voluntari de declaració de nous diagnòstics d'infecció per VIH el 2001 i fins al 30 de juny del 2008, s'han notificat 4.836 nous diagnòstics d'infecció per VIH --el 77,4% homes--. La població d'edat més afectada, de la mateixa manera que en els casos de sida, ha estat la d'edats compreses entre els 25 i 39 anys.

La principal via de transmissió del VIH entre els nous diagnòstics d'infecció pel VIH és la via sexual, amb un 79% --43,6% en relacions heterosexuals i 35,4% en homosexuals--.

Malgrat el descens en el percentatge de retard en el diagnòstic de la infecció per VIH, aproximadament un 30% dels nous diagnòstics d'infecció s'han diagnosticat tardanament perquè la infecció per VIH pot passar desapercebuda dins de l'organisme durant anys.

Segons la Generalitat, ha augmentat el percentatge de declaracions en població immigrant els anys vinents. Des de la implementació del sistema d'informació de nous diagnòstics, el percentatge de notificacions ha passat del 24,2% el 2001 fins al 40,9% el 2007.

Pel que fa a la sida, des del començament de l'epidèmia, l'octubre del 1981, i fins al 30 de juny del 2008, s'han diagnosticat a Catalunya 15.986 casos de sida residents a Catalunya. De tots els casos declarats, el 80,5% són homes.

La taxa de transmissió vertical del VIH --de la mare al fill-- se situa entre un 1 i un 2% gràcies a l'aplicació de mètodes de prevenció eficaces, sobretot amb l'ús d'antiretrovirals d'alta eficàcia. Una de les accions per disminuir més aquesta transmissió és la implantació de tècniques de reproducció assistida amb rentat de semen que permeten disminuir la possibilitat de contagi de la parella seronegativa.

Des que el 2002 es va iniciar l'estudi pilot pioner a Espanya per avaluar l'eficàcia dels trasplantaments hepàtics en pacients infectats pel VIH amb hepatopatia crònica, fins a l'octubre del 2008 s'han fet 44 trasplantaments.

Catalunya és la primera i única comunitat autònoma que ofereix dos tractaments quirúrgics per donar resposta a la lipoatròfia facial: un amb material sintètic i altres amb greix autòlog. Des de l'últim trimestre del 2007, s'han fet 20 tractaments amb empelt de greix i 64 tractaments amb material sintètic.

Per tercer any consecutiu, les conselleries de Salut i Justícia i el Ministeri de Sanitat col·laboren per evitar la infecció per VIH en els centres penitenciaris catalans, que inclou programes d'educació sanitària, promoció de pràctiques sexuals segures i atenció psicològica als afectats, i mantenen els programes d'intercanvi de xeringues.