Després d'un part vaginal per inducció que ha durat vint hores, la primera catalana ha vist la llum quan passava un minut de la mitjanit i sembla que també és el primer nadó de l'Estat espanyol, segons avançava la consellera de Salut, Marina Geli, en la tradicional visita al primer català del nou any.

Enrique Broggy, de 31 anys, i Izabela Armesto, de 33, estaven una mica sorpresos per l'allau de periodistes que han envaït aquest dijous al matí la petita habitació de l'Hospital de Sant Pau on descansen amb la seva filla, que ha nascut a terme amb un pes de 3,320 quilos, després d'un llarg part per inducció que ha anat molt bé, segons explicava el doctor Joaquim Calaf, cap del servei de ginecologia.

La nena es diu Laia en homenatge a la capital catalana, que va tenir durant molts anys a Santa Eulàlia com a patrona, abans que passés a ser l'actual Mare de Déu de la Mercè. A banda d'escollir-lo perquè és un nom molt 'dolç', a parer de la mare, també és un gest d'estimació a la ciutat d'acollida, de la qual els pares de la primera catalana es confessen 'enamorats' i 'molt integrats'.

Amb ganes de canviar d'aires, Enrique Broggy i Izabela Armesto van deixar Montevideo per viatjar a Barcelona, on tenien un familiar, fa més de quatre anys. Ell és autònom i ella treballa d'agent comercial en un banc, tot i que al seu país exercia de notari, i viuen al districte de Sant Martí, segons explicaven amb la seva petita en braços, una nena que només dorm i xuma el pit tant com la deixen.

Cap a dos quarts de dotze, els recents pares, que no tenen cap altra criatura, han rebut la visita de la consellera de Salut, que considera un bon presagi que el primer català hagi nascut en aquest hospital modernista amb un servei de maternitat reduït perquè 'el 2009 serà l'any del Sant Pau', ha afirmat, tenint en compte el trasllat al nou centre i la remodelació de l'edifici històric, obra de Lluís Domènech i Montaner.

Així mateix, la responsable de Salut ha qualificat de 'casualitat' que els quatre primers catalans de l'any siguin fills de pares nascuts a l'estranger, però ha recordat que el 27% de naixements ja corresponen a parelles immigrants. Parafrasejant a l'expresident Jordi Pujol, Marina Geli ha afirmat que són catalans els que viuen i treballen a Catalunya i, per tant, en aquests casos ho són tant els pares com els fills.

A banda de la Laia, filla de pares uruguaians, i primer nadó català nascut a la capital, el primer bebè de Girona, Angely, és filla d'una parella colombiana, mentre que la primera criatura nascuda a Tarragona, Hayam, té pares d'origen algerià, i el primer lleidatà del 2009, Adam, és fill d'un matrimoni d'origen marroquí. Curiosament, aquesta família ha estat obsequiada pel gremi de forners de les Terres de Lleida amb pa gratuït per a tot l'any.