02 de gener de 2009
02.01.2009
Finançament

El Govern avisa a Zapatero que farà una defensa literal de l'Estatut i adverteix que «no hi ha marge» per interpretacions

02.01.2009 | 15:04
Els polítics reunits aquest matí, en la compareixença posterior

El Govern ha advertit aquest matí a l'Executiu central que defensarà la literalitat de l'Estatut i de la declaració unitària del Parlament en les negociacions sobre el nou model de finançament autonòmic, ha assegurat que "no hi ha marge per a l'especulació sobre com cal interpretar" el text estatutari, i ha reiterat que no té pressa perquè vol tancar un bon acord.

Així ho va expressar el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, després de la reunió de la part catalana de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat, que es va convocar avui per valorar en profunditat la proposta de finançament presentada dimarts pel vicepresident econòmic del Govern, Pedro Solbes.

Huguet va avançar que el Govern està preparant un document amb totes les observacions que té respecte a la proposta de l'Executiu central, de manera que aquest tingui coneixement de les exigències catalanes. "Advertim que qualsevol intent de solució negativa xocaria amb el Govern de Catalunya", va indicar.

Va reconèixer que en el document del Govern hi ha alguns elements positius "fruit de la proposta catalana", però també una "sèrie d'ambigüitats i riscos" que Catalunya posarà a sobre de la taula.

El conseller va indicar que el document permetria una solució positiva i també una negativa, que suposaria la continuïtat de la situació actual. "El que sigui conservar el 'estatus quo' actual no ho veurem correcte des de Catalunya", va avisar Huguet, que va recordar que Catalunya surt perdent amb el model que s'aplica ara.

A més, Huguet va remarcar que el Govern "no tindrà pressa", i esperarà el "temps que calgui fins a tenir un acord correcte". "Una vegada incomplerts els calendaris, qui ha de tenir pressa és el Govern espanyol", va argumentar.

Per a Huguet, tampoc hi ha marge per a l'especulació des de Catalunya, i en aquest punt es va dirigir a CiU per subratllar que "no es pot demanar ara resultats que no estan escrits en l'Estatut", i que no es van reclamar quan es va negociar el text amb Madrid.

El titular d'Innovació va comparèixer acompanyat del conseller d'Economia, Antoni Castells, que va fer un balanç detallat dels avenços que suposa el document del Govern, però també de les insuficiències.

Castells, que ja va fer una primera valoració del document el mateix dimarts, va admetre que "no es pot afirmar que la proposta vagi en contra de l'Estatut, però de les bases no es desprèn necessàriament un model que compleixi" el text.

Com insuficiència més important, el conseller d'Economia va destacar l'anivellament i el principi de ordinalitat, i va reconèixer que en aquest punt "fonamental", el Govern no té la garantia que es compleixi l'Estatut en el model que es desprendria del document de l'Executiu central.

A més, va criticar que les bases actuen sobre els increments, però no sobre la massa dels recursos fonamentals, per la qual cosa no es corregeixen situacions que ara mateix són injustes. Igualment, va apuntar que "no està clara" la dinàmica del model, i no hi ha garantia respecte a com evolucionen els recursos, especialment el fons de competitivitat, que és el que li pot interessar a Catalunya.

Sobre la definició dels indicadors de necessitats, va explicar que el Govern veu "amb preocupació" que no s'incloguin algunes variables que cita l'Estatut, com els costos diferencials i la immigració. De la mateixa manera, que veuen "amb dubtes" algunes que sí estan recollides en el document, com la població menor de 18 anys.

Un altre punt de crítica va ser el consorci tributari, en el que s'ha fet un pas però és "insuficient", així com la lleialtat institucional: "Volem mecanismes concrets i articulats, per no quedar-nos només amb bones paraules".

Castells, com ja va dir dimarts, va remarcar que és molt difícil donar el vistiplau a una proposta que no conté xifres, ni percentatges d'anivellament, ni de recursos addicionals ni de distribució de recursos del fons denominat de convergència. En aquest punt, va assenyalar que el Govern continuarà defensant la forquilla d'entre el 65 i el 75 per cent de recursos a anivellar.

També va tenir una especial menció per a bilateralitat, admetent que s'ha tingut "insuficientment en compte" en aquesta proposta, encara que va preferir ser "benèvol" i va dir esperar que és perquè el document és per a 15 comunitats.

Precisament, va subratllar que és evident que existeixen ara mateix negociacions bilaterals, encara que també s'hagi de convocar el Consell de Política Fiscal a més de la Comissió Mixta. Tot i així, va remarcar que serà aquest últim ens el que tindrà l'"última paraula".

Castells també va repassar els avenços "significatius" que suposa la proposta de Solbes, entre ells el reconeixement que calen més recursos de l'Estat, i que es contemplin com serveis bàsics la sanitat, l'educació i els serveis socials.

També va remarcar que es reconeix la població com variable de l'indicador de necessitats, i que el document es compromet que hagi una actualització anual de les variables bàsiques i una revisió cada cinc anys dels paràmetres estructurals del sistema.

Va celebrar el fons de competitivitat i el compromís sobre els costos de la normalització lingüística, a més del reconeixement de la cistella d'impostos que recull l'Estatut.

A més dels consellers Castells, Saura i Huguet, van assistir a la reunió el secretari general d'Economia i Finances, Martí Carnicer, el d'Interior, Joan Boada, i el d'Indústria, Antoni Soy.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema