La boira i la pluja van dificultar ahir al matí les tasques per estabilitzar la muntanya de Montserrat, tot i que no es van paralitzar del tot. L'objectiu del Patronat és obrir un "pas d'emergència" per als 215 turismes i cinc autocars bloquejats al monestir des que el 28 de desembre hi hagués uns despreniments que aïllessin la muntanya per via terrestre.

Segons el president de la comissió executiva del Patronat, Jordi López Camps, la fixació de grans roques o la seva caiguda controlada es fa des de terra, amb geòlegs i especialistes penjats de les muntanyes amb cordes i sense l'ajuda de cap helicòpter a causa de les condicions meteorològiques adverses.

En una reunió d'una hora ahir el matí, el Patronat va fer un seguiment dels treballs iniciats dimecres i va acordar continuar-los sempre que les mesures de seguretat ho permetin.

La primera fase de l'operació tenia una durada prevista de quatre dies, tot i que pot allargar-se a causa del mal temps. Finalitzada aquesta fase podria començar l'operació de neteja de la via d'accés al monestir, que pot tenir una durada de quatre dies més, i en funció de l'evolució de les tasques, s'obrirà un pas provisional i amb accés controlat per als conductors que vulguin recuperar els vehicles estacionats a la zona.

Quan les tasques de neteja a la carretera es completin, es podrà treballar en la via i la catenària del servei del Cremallera. Es preveu que les reparacions en el Cremallera es desenvolupin durant quatre dies. A partir d'aquest moment, es valorarà la possibilitat de reobrir l'accés per carretera i de reprendre el servei per Cremallera, sempre que es pugui garantir la seguretat dels usuaris.