La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, considera que les reticències que manté Catalunya al nou model de finançament autonòmic formen part de la negociació, i augura que serà possible un acord sobre aquest model abans que acabi el mes de gener.

Fernández de la Vega es va referir a la negociació del nou model de finançament autonòmic en la conferència de premsa que va oferir ahir a Nova Delhi durant la primera jornada de la seva visita oficial a l'Índia en ser preguntada per la falta d'acord que encara ha fet patent l'Executiu de José Montilla. La vicepresidenta va indicar que aquesta actitud "forma part de la vida", "de les negociacions", i va subratllar que s'ha avançat moltíssim per arribar a un acord i així ho han expressat tant els representants catalans com la majoria dels presidents autonòmics. Fernández de la Vega es va mostrar convençuda que "molt aviat hi haurà acord" i va aventurar que abans de final de mes podria ser possible perquè "les negociacions estan molt avançades". Va insistir que el document que ha distribuït el Govern amb el nou model recull les línies bàsiques del futur finançament, que ha dit que té dues peculiaritats.

La primera és que aportarà més recursos a les Comunitats perquè els seus ciutadans comptin amb millors serveis bàsics i la segona és que respectarà allò fixat en tots els estatuts d'autonomia.

D'altra banda, de la Vega va apuntar ahir que les tendències que mostren els últims sondejos d'opinió podrien significar que els ciutadans "comencen a valorar el treball del Govern", que té com a "únic fi millorar" la vida dels espanyols.

Crítiques del PPC

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va denunciar ahir l'"escenificació de falsa unitat" entre els partits que integren el Govern de la Generalitat, en relació amb el model de finançament. Segons Sánchez-Camacho, "aquesta unitat no és creïble, només serveix per amagar temporalment la falta de cohesió interna del Govern". Sánchez-Camacho va acusar en un comunicat el Govern de la Generalitat de no haver donat encara "cap mena d'informació" sobre els contactes amb el Ministeri d'Economia.

La presidenta del PP català va dir témer que "la xifra que amaguen només es dirigeixi a cobrir el dèficit de la Generalitat", que "arriba als 15.200 milions d'euros", i no a "polítiques socials i a millorar els serveis" dels ciutadans.

Partits del Govern català

Per la seva part, el president d'ERC, Joan Puigcercós, va demanar ahir als partits catalans "no caure en les trampes" del PSOE en la negociació del finançament i va considerar que el model presentat pel ministre d'Economia, Pedro Solbes, "és el de Chaves".

Pel que fa a ICV-EUiA, la seva portaveu parlamentària, Dolors Camats, va acusar ahir CiU d'estar preocupada només per "justificar" el seu rebuig a un possible acord de finançament, que encara no coneix perquè encara s'està negociant. Camats va sortir al pas de les crítiques de CiU a l'estratègia negociadora del Govern de la Generalitat. "CiU es desmarca d'un possible acord perquè ja ha escollit un titular negatiu sobre l'acord de finançament, sigui quin sigui el resultat de les negociacions". Segons Camats, també el PP ja ha decidit que no donarà suport al nou sistema i només està preocupat per justificar el seu rebuig.