El Govern estudia incorporar un nou fons de 3.000 milions al sistema de finançament autonòmic per impulsar el creixement de la població i del qual es podrien beneficiar aquelles comunitats que no puguin acollir-se als ja existents de competitivitat i cooperació.

Així ho va assegurar ahir el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, després de reunir-se amb el cap de l'Executiu, Jose Luis Rodríguez Zapatero, una trobada que no li permet, va dir, expressar "cap motiu de satisfacció" malgrat que hi ha aspectes que "obren expectatives" en les quals cal seguir treballant. Segons Ferrera, a la reunió es va plantejar la circumstància d'aquelles comunitats que es troben "en terra de ningú", com la castellano-lleonesa, on la renda per càpita ha crescut, fet pel qual no poden beneficiar-se del fons de cooperació, però tampoc poden accedir al de competitivitat en no realitzar "un esforç fiscal positiu". Zapatero es va entrevistar després amb el president de l'Aragó, Marcelino Iglesias, al qual va garantir que el nou sistema de finançament autonòmic modularà la població segons el seu envelliment i dispersió, i l'extensió geogràfica del territori.

Marcelino Iglesias considera que el document presentat pel Govern és "un bon punt de partida" a partir del qual es pot arribar a un acord. Per a l'Aragó, una de les claus és que el model permeti actualitzacions "automàtiques" o almenys anuals de la població per anar recollint la seva evolució, i que es faci segons els tres paràmetres inclosos en l'Estatut d'aquesta comunitat, és a dir, extensió geogràfica, envelliment i dispersió. L'envelliment, va explicar, resulta crucial per garantir les prestacions socials, especialment sanitàries.

José Luis Rodríguez Zapatero, va reprendre ahir les negociacions del sistema de finançament autonòmic amb quatre presidents regionals després que s'hagi reunit ja amb set més, amb l'objectiu d'assolir un acord durant aquest mes de gener. A més d'entrevistar-se amb el president de Castella i Lleó i el de l'Aragó, Zapatero es reunirà amb el president de Múrcia, Ramón Luis Varcárcel i el de Castella-la Manxa, José María Barreda. Dimecres rebrà al palau de la Moncloa els caps dels executius autonòmics de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla; Canàries, Paulino Rivero, i La Rioja, Pedro Sanz.