El president del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Josep Maria Carbonell, proposa que el CAC assumeixi les competències d'una futura regulació d'Internet, de la mateixa manera que regula com a autoritat independent la comunicació audiovisual.

A finals del mes de novembre Carbonell ja va defensar la necessitat de "regular" Internet per garantir-ne el "lliure accés" i el "pluralisme". Així ho va explicar durant la presentació del seu llibre El primer poder, una reflexió sobre el protagonisme dels mitjans de comunicació a l'espai públic en què plantejava que amb la globalització els mitjans de comunicació "s'han convertit en el primer poder, per damunt del poder sobirà que ostenta el poble". Carbonellva assenyalar que en cinc anys el CAC hauria de tenir la seva "petita part" en la gestió i regularització de les xarxes i va explicar que els mitjans i les xarxes s'han convertit en "la medul·la espinal del món" i en "una de les estructures de transmissió i ?generació de valors més importants".

Ara, preveient l'augment de competències que ofereix el nou Estatut en aquesta matèria, Carbonell va explicar en una entrevista que aposta per una regulació de la xarxa que garanteixi l'accés universal a la banda ampla i la no discriminació de continguts, en sintonia amb el concepte anglès de net neutrality.

Actualment, el CAC participa en l'Agència de Qualitat d'Internet (IQUA), que promou les bones pràctiques a la xarxa. Però l'aspiració de Josep Maria Carbonell és assumir competències en la regulació d'Internet en un termini de cinc anys, tenint en compte les noves competències que preveu l'Estatut. De la mateixa manera que Gran Bretanya i Itàlia, l'organisme de regulació dels continguts audiovisuals també té funcions de regulació de les xarxes electròniques, Carbonell creu que el CAC podria fer-se'n càrrec i es mostra partidari que només sigui una "regulació estructural".

Això vol dir assegurar dos aspectes fonamentals, pel president del CAC, que són l'"accessibilitat" a la xarxa i la "no discriminació" de continguts. "Sóc partidari que la banda ampla sigui un servei universal", va afirmar Carbonell, comparant aquest servei amb el que oferia la telefonia fa un segle.