Les dotacions econòmiques, dividides en tres trams segons el nombre d'habitants, són de 861 euros mensuals per electe per a municipis de fins a 100 habitants; 1.033 euros per a municipis entre 101 i 500 habitants; i 1.458 euros per a municipis de fins a 2.000 habitants. Aquestes quantitats suposen un increment d'un 2% respecte les de l'any passat. La iniciativa pretén fomentar l'accés a l'activitat política i dignificar l'activitat dels càrrecs electes locals dels municipis més petits de Catalunya.

El Decret per a la creació i la regulació d'un fons per compensar els ajuntaments de municipis petits, aprovat pel Govern l'abril de l'any passat, estableix que els ajuntaments que vulguin accedir a aquesta compensació econòmica hagin de complir els requisits següents: no superar els 2.000 habitants, la totalitat dels drets reconeguts i liquidats del pressupost no pot superar el 75% de la mitjana del seu tram de població, i estar al corrent de la rendició de comptes al Departament de Governació i Administracions Públiques i a la Sindicatura de Comptes.

Aquest fons ha d'ajudar a satisfer les retribucions que hagi fixat el ple de l'entitat local corresponent, pels alcaldes i alcaldesses, així com les d'altres persones electes que exerceixin el seu càrrec en règim de dedicació exclusiva o parcial.

Atorgades les primeres compensacions corresponents a l'any passat

Un total de 410 municipis de menys de 2.000 habitants van rebre a finals de desembre, les compensacions per a l'abonament de sous a determinats càrrecs electes locals, corresponents a la primera convocatòria.

En aquesta primera convocatòria, 425 ajuntaments van sol·licitar al Departament de Governació i Administracions Públiques aquestes compensacions econòmiques per a l'any 2008. Un 24% de les sol?licituds provenien d'ajuntaments de les comarques gironines, un 22% de Lleida; un 18% de la Catalunya central; un 14% de Tarragona, un 9% de l'Alt Pirineu i Aran, un 7% de Terres de l'Ebre i un 6 % ho són de municipis de Barcelona.

Les dotacions per a l'any passat, dividides també en tres trams, eren de 844 euros mensuals per electe en municipis de fins a 100 habitants, 1.012 euros per a municipis entre 101 i 500 habitants i 1.430 euros per a municipis de fins a 2.000 habitants.