El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar il·legals dos parcs eòlics situats a les serres lleidatanes de Vilobí i Tallat, en dues pioneres sentències que exigeixen que aquest tipus d'infraestructures siguin compatibles amb el planejament urbanístic de la zona.

L'associació Ecologistes de Catalunya va presentar ahir en roda de premsa les esmentades sentències, que, segons el seu portaveu, Joan Vázquez, obren la porta a la possibilitat de declarar il·legals molts altres parcs eòlics de Catalunya que van ser autoritzats sense estar previstos en un pla urbanístic general. Les sentències del TSJC, que encara no són ferms i poden ser recorregudes, declaren il·legals els parcs de la Serra del Tallat, situat entre Vallbona de les Monges i Passanant, a cavall de l'Urgell i de la tarraconense de Conca de Barberà, i de la Serra de Vilobí, ubicat entre Tarrés i Fulleda, que compten amb 33 aerogeneradors cadascun amb capacitat per produir de 50 megawatts.

L'esmentada il·legalitat es basa, segons el TSJC, en el fet que els parcs, impulsats per l'empresa Acciona i que van ser autoritzats el 2005, requerien abans de la seva aprovació la tramitació d'un pla general d'àmbit supramunicipal -en afectar diferents localitats- que avalés la seva compatibilitat urbanística. Per al TSJC, donades les dimensions dels parcs, amb torres tubulars de 80 metres d'altura i pales de 77 metres de diàmetre, és "imprescindible urbanísticament la seva previsió" mitjançant un Pla General que vertebri, estructuri i organitzi el territori on estava previst instal·lar-los.

Els ecologistes esperaran que la sentència sigui ferma per reclamar la seva execució i, per tant, la demolició dels dos parcs eòlics, que porten funcionant una mica menys d'un any. A més, l'associació va assegurar que distribuirà les sentències entre les plataformes que s'oposen als parcs eòlics perquè, segons la seva opinió, obre la possibilitat d'impugnar altres infraestructures similars construïdes a l'empara d'un decret autonòmic de l'any 2002 que simplificava la tramitació per instal·lar aerogeneradors a Catalunya.

Autorització recorreguda

L'autorització dels parcs de Vilobí i el Tallat va ser recorreguda pels ecologistes perquè consideren que aquestes dues infraestructures, que en realitat conformen una sola atès que estan molt pròximes, estan situades en una serra que serveix de frontera entre el litoral i l'interior català i que és "importantíssima" per a la migració d'aus. Joan Vázquez va criticar el "favoritisme" que va gaudir l'empresa Acciona per part del Govern de la Generalitat, tant de CiU com del primer tripartit, fins al punt que, segons el seu parer, no es va acceptar ni una sola de les al·legacions que les associacions ecologistes i veïnals van presentar contra els projectes eòlics.

També va denunciar les "trampes" amb què van ser aprovats aquests parcs eòlics, que es van tramitar de forma separada, malgrat la seva proximitat, i sense superar el límit dels 50 megawatts perquè, d'aquesta forma, les condicions per a la seva autorització no eren tan dures. En el seu recurs, els ecologistes també van plantejar aquestes "trampes administratives" i van demanar a l'alt tribunal català que ordenés la demolició dels parcs eòlics.

No obstant això, el TSJC va rebutjar la resta de pretensions plantejades en el recurs, per la qual cosa per aconseguir l'enderroc dels parcs eòlics hauran d'esperar a l'execució de la sentència una vegada sigui ferma, la qual cosa encara podria demorar-se anys.