El president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Josep Maria Carbonell, la setmana que ve abandonarà el càrrec per dirigir una fundació privada, segons un portaveu del CAC.

Segons va avançar ahir El Periódico, Carbonell ja va anunciar al febrer del 2008 al president de la Generalitat, José Montilla, la seva intenció de deixar el càrrec perquè volia un canvi en la seva trajectòria professional, tot i que tots dos van acordar esperar a la recent adjudicació d'emissores de FM, que ha estat la primera adjudicació completa que realitza el CAC amb plenes competències. La decisió de l'organisme sobre les emissores, que es va fer pública el novembre, va resultar polèmica. Així i tot, les mateixes fonts van assegurar que la renúncia no té a veure amb això. Una vegada fetes les adjudicacions, Carbonell va recordar a Montilla la setmana passada la seva intenció d'anar-se'n. Ho anunciarà formalment davant de l'organisme que presideix en el ple ordinari de dimecres, i aquest mateix dia lliurarà després la seva carta de renúncia al president de la Generalitat. El mateix Montilla és qui haurà de proposar i nomenar el substitut, després d'escoltar l'opinió dels nou consellers del CAC que quedaran després de la marxa de Carbonell. Fins al nomenament, el president en funcions serà l'actual vicepresident, Domènec Sesmilo, que havia estat diputat d'Unió Democràtica.

Carbonell, exdiputat del PSC al Parlament, seguirà sent professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i dirigirà ara la fundació privada Digitalent, que fomenta la cultura digital i la innovació i que està impulsada pel president de la productora Cromosoma.

L'última etapa de carbonell va estar marcada per les polèmiques adjudicacions d'emissores. El passat 7 de novembre el CAC va adjudicar 83 concessions de ràdio a Catalunya. La cadena Cope havia denunciat que se li van arrabassar dues de les seves freqüències ?-a Lleida i Girona (aquesta darrera de Cadena 100).

Aquest cas, sumat al d'altres sobre suposades adjudicacions fora de termini, van portar a Carbonell a defensar la "absoluta independència" de tots els membres del CAC en l'adjudicació de les llicències. En una comparaixença al Parlament el 19 de novembre, va considerar "inacceptables" les declaracions que es van fer des de diversos sectors. La polèmica, que va durar quasi un mes, van obligar Carbonell a ademtre que el consell rep pressions polítiques i de grups mediàtics.