El Departament d'Interior vol oferir a partir d'aquesta tardor un qüestionari als detinguts sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra, el tracte rebut i les condicions dels calabossos, entre d'altres. A més, si l'arrestat té alguna queixa o creu que ha estat maltractat o detingut il·legalment, podrà denunciar els agents. Aquest és un dels requisits per obtenir el certificat internacional de qualitat ISO 9001 amb el què ja compta l'Ertzaintza i que la Conselleria vol obtenir durant aquesta legislatura. No obstant, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-UGT) considera que aquest sistema per avaluar la tasca policial vulnera 'totalment' al dret a la presumpció d'innocència dels agents.

El conseller d'Interior, Joan Saura, va anunciar el març de l'any passat la seva intenció d'aconseguir el certificat ISO 9001, que acredita la qualitat del sistema policial des de que una persona és arrestada fins que és posada en llibertat o a disposició judicial.

El Departament treballa en l'elaboració del qüestionari i en establir si es facilita a tots els detinguts o només a una part de forma aleatòria, o si es distribueix entre els advocats que assisteixen als arrestats.

No obstant, el SAP–UGT, que recentment s'ha reunit amb el Departament i altres sindicats, considera que el qüestionari és una 'eina fiscalitzadora' i no un 'sistema garantista', com sosté Interior, al temps que critica 'l'afany de control i supervisió constat i obsessiu' de la feina policial per part de la Conselleria. A més, el sindicat ha recordat que les condicions de les cel·les o el temps de la detenció no depenen dels policies.