El vicepresident del Govern i president de la Generalitat en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, va defensar la manifestació prèvia a la sentència del Tribunal Constitucional que ell mateix va proposar assegurant que "si un té una casa que corre perill que s'ensorri o l'enderroquin, quan ho farà saber: abans o quan l'hagin enderrocat? No sembla que sigui de sentit comú, això?".

El líder republicà va recalcar que "continua pensant" que la convocatòria d'una manifestació prèvia a la sentència és una mesura per dir "a uns membres del TC que ja haurien d'haver deixat passar a altres persones", que "tots estem d'acord en que el que ha votat Catalunya és ja intocable".

Així, Carod va recordar que manifestar-se és "un dret democràtic legítim que ha costat molt d'aconseguir en el pas d'una dictadura a una democràcia", però que els problemes "no comencen ni acaben" en una manifestació, "de cap de les maneres".

"Les manifestacions no modifiquen les lleis, poden modificar les mentalitats i les actituds col·lectives de les persones i els pobles i potser un missatge molt directe a Madrid", va dir.

Va insistir en diverses ocasions en què "els problemes no es resolen amb manifestacions". "Sigui abans o després els problemes possibles d'una retallada de l'Estatut no s'acaben ni comencen amb una manifestació al carrer de cap de les maneres", va dir.

En resposta a si se sent desautorizat per la seva formació, va assegurar que comparteix "absolutament" que "no és tan important la data com les iniciatives", i va assenyalar que amb la manifestació "no n'hi ha prou".

En tot cas, va admetre que "si anem dient tant això que sortirem al carrer, ja ens preparem perquè les coses vagin mal dades, sembla que estiguem donant carta blanca al TC dient que es posicionin en contra de l'Estatut i jo no vull legitimar ningú perquè es posicioni legalment en contra dels interessos de Catalunya".

A més, va reiterar que "no té sentit" que dotze magistrats puguin canviar la voluntat del poble català: "Jo sóc dels que penso que el TC, sobre el que ha decidit el poble català, no ha de tocar res".

El "serial" de l'estiu

De la seva banda, president de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, va considerar ahir una "irresponsabilitat" que el Govern converteixi la manifestació en el "serial de l'estiu", perquè provoca que la reacció perdi valor després de tant debat.

Trias va afirmar que es partidari que els catalans surtin al carrer per protestar davant d'una sentència contrària a l'Estatut, perquè això seria "intolerable", i va lamentar que "tots" els polítics estiguin confonent la gent amb aquesta qüestió, un "embolic" en què també està instal·lat el propi Govern, va opinar.