El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha rebutjat aquest divendres de forma implícita una cimera urgent de líders polítics per decidir l'estratègia política davant una possible retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional. Així ho va demanar aquest dijous en una entrevista el secretari general d'ERC, Joan Ridao, al president de la Generalitat, José Montilla. En una entrevista a TV3, Nadal ha reiterat que mentre no hi hagi sentència no s'ha de fer res i que quan aquesta arribi ja es decidirà. 'Mentre no passi res, no passa res', ha assegurat el conseller.

Nadal ja s'havia mostrat contrari a la manifestació preventiva proposada pel vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i havia ressaltat la necessitat de que fos el president Montilla l'encarregat de donar una resposta a la sentència del Constitucional sobre l'Estatut quan aquesta es fes pública. El conseller ha insistit en aquesta segona idea de que Montilla sigui l'encarregat de fer una 'gran crida al país' si 'en algun moment hi hagués d'haver una reacció de Catalunya com a país i societat davant una suposada sentència del Tribunal Constitucional'.

'A dia d'avui especular hipotèticament en condicional sobre què haurà de passar és tan com donar per presumptament inconstitucional l'Estatut', ha dit. En aquest sentit, ha compartit les declaracions del president, en una entrevista a l'Ideal de Granada, quan ha dit que 'és una irresponsabilitat actuar com si l'Estatut fos inconstitucional'.

'Des del Govern afirmem la constitucionalitat de l'Estatut, quan sigui l'hora si s'ha de fer un altre cosa ja es farà i l'ha de fer aquella persona que per raó del pes institucional que recull el seu càrrec pot liderar la resposta del conjunt del país', ha afirmat. En aquest context, el conseller ha declarat que 'no hi hauria res pitjor que en la resposta de Catalunya davant d'un possible retall de l'Estatut qui ho lideressin fossin les forces polítiques barallant-se entre elles'. 'Cal un sentit unitari i ara aquesta passa per donar per bo l'Estatut perquè així ho van votar i mentre no passi res, no passa res', ha assegurat.

'Quan sigui l'hora ja decidirem', ha declarat discrepant així de totes les propostes d'accions que s'han fet per portar a terme abans de la sentència del TC. 'No podem especular preventivament i en caràcter previ', ha dit, al temps que ha afegit que 'allò que és seriós i responsable és no crear malestar abans d'hora'. 'Hem de tenir la capacitat tots plegats d'agrupar forces i tenir sentit institucional, unitari i patriòtic per una actitud comuna i compartida, però ara no', ha assegurat.

'No em plantejo el pla B, el tacticisme dels plans A, B o C és donar per suposat coses que no estan en el calendari', ha dit. 'La política no funciona per tacticistes', ha afirmat. De fet, Nadal ha remarcat que els tacticistes de la política tendeixen a pervertir la política. 'Hi som perquè volem i hi som per servir deixant de banda interessos privats', ha declarat.