La Secretària General de Salut Pública de la Generalitat, Marta Segura, va indicar ahir que al setembre es determinarà si s'ajorna l'inici del curs escolar a causa de l'activitat gripal a Catalunya pel nou virus AH1N1. Per això va assegurar que "caldrà seguir l'evolució de les pròximes setmanes" i prendre una decisió consensuada en l'àmbit estatal ja que no "té cap sentit" endarrerir el curs escolar "si es tracta d'una mesura aïllada" i la grip A no travessa llavors una fase de pic de la pandèmia.

El pròxim 31 d'agost se ?celebrarà una reunió del Consell Interterritorial del Sistema de ?Salut on "es prendran algunes decisions sobre aquest tema". L'1 de setembre, un dia després, està programada una reunió que ?mantindran el ministre ?d'Educació, Ángel Gabilondo, amb els consellers de totes les comunitats autònomes, "llavors", a la sortida aquesta trobada, es farà pública "la decisió" de si s'endarrereix ??l'inici del curs, va assegurar Segura.

De moment, el Departament de Salut, el que fa és "recaptar informació" per veure si seria o no efectiva una mesura d'aquestes característiques. "L'any 2006 ens vam preparar amb un protocol per a la grip aviària i per a una situació de letalitat molt superior a la que trobem ara, però en salut pública mai podem dir que ho tenim tot controlat", va dir.

Les alertes de l'OMS, que ha avisat que de la grip A podrien tenir lloc els pròxims mesos "dos o tres onades" de propagació, han estat acollides amb tranquil·litat per la secretària, que ahir va assegurar que "des de la grip aviària Catalunya ja compta amb tots els protocols d'actuació necessaris per actuar".

El curs escolar en educació infantil, primària, secundària i batxillerat està previst que comenci a Catalunya el 14 de setembre, mentre que els cursos de cicles formatius de graus superior, Formació Professional i les escoles d'idiomes ho faran el 21 de setembre, segons el calendari presentat pel Departament d'Educació de la Generalitat.

Mentrestant la grip A ha presentat aquesta setmana un lleuger increment respecte a la setmana passada i, malgrat que continua mantenint-se per sota del nivell epidèmic, amb casos esporàdics i algun brot local, la seva taxa d'incidència és de 68 casos per cada 100.000 persones. Actualment, hi ha 5 persones ingressades a l'UCI per casos lleus de grip A a Catalunya.

Tretzena mort a Espanya

Una dona de 39 anys va morir ahir a Andalusia i es va convertir en la tretzena víctima mortal per grip nova a l'Estat espanyol.

Segons que va informar ahir la Conselleria de Salut d'aquesta comunitat autònoma, la dona va ingressar embarassada de 39 setmanes a l'hospital diumenge passat 16 d'agost, amb febre alta, tos i dolor toràcic.

El dimecres 19 d'agost se li va practicar una cessària després de produir-se un empitjorament clínic de la pacient i per temor que la situació pogués afectar el nadó, ingressant després de la intervenció en la Unitat de Cures Intensives. El nadó, que es troba amb bon estat de salut, continua al centre hospitalari en espera de l'alta mèdica, segons va afegir la Conselleria de Salut. La tretzena víctima per grip AH1N1 patia altres factors de risc com hepatitis i una "obesitat important". Així ho va assegurar ahir la consellera de Salut de la Junta d'Andalusia, María Jesús Montero, que també va explicar que abans de la dona, dos dels seus fills menors d'edat ?també van patir la mateixa malaltia. No obstant això, en aquests dos casos, els malalts van evolucionar positivament i no van requerir ingrés en cap centre sanitari.

Fins ara, ja han mort tres dones embarassades a Espanya a causa del virus AH1N1. La primera va ser Dalilah, una jove de 20 anys, que va morir a l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid. El seu fill també va morir poc dies després però no per la grip nova sinó per un error mèdic.

El segon cas de mort d'una dona embarassada es va registrar a l'hospital de Castelló. Els metges, en aquest cas, van aconseguir salvar el nadó.