L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ha entregat aquest dijous un informe al Departament d'Interior i, en concret, al secretari general d'Interior, Joan Boada, en el qual demana que s'ajorni la manifestació de la Falange del pròxim dia 13 a aquest municipi per possibles aldarulls i per la 'perillositat que encarna'. 'És un argumentari', ha dit, 'prou vàlid perquè s'ajorni la manifestació de la Falange' que coincideix amb el referèndum independentista. Móra ha ressaltat que el més important que se'ls hi ha transmès de la reunió amb Boada a Interior 'és la garantia absoluta que no passarà res a ningú de la població i la garantia que es podrà procedir a fer la votació'.

Móra ha explicat que l'informe es divideix en tres parts: 'Una primera, parla a nivell jurídic-administratiu i dels precedents i antecedents que hi ha en jurisprudència a nivells de casos semblants; una segona, amb una sèrie de cartes d'entitats i associacions del poble demanant que es canviï de data perquè intueixen que això els farà la punyeta, i la tercera part és un argumentari tret de xarxa amb els enfrontaments sonats entre antifeixistes i falangistes'.

L'alcalde d'Arenys de Munt ha dit que Boada l'hi ha mostrat la seva satisfacció perquè es porti a terme el simbòlic referèndum independentista en aquest municipi. Móra ha explicat que Boada li ha transmès que actuaran dins del marc legal que hagin d'actuar, però que ara analitzaran el fet amb el conseller d'Interior, Joan Saura, i el secretari general de Seguretat, Joan Delort. Interior donarà una resposta a l'Ajuntament d'Arenys de Munt sobre si s'ajorna la manifestació de la Falange la pròxima setmana o bé si no poden.

'Som conscients que encara que s'ajorni aquesta data de la manifestació hi haurà persones independentistes i antifeixistes i per altra banda hi haurà gent de dreta i ultradreta', ha indicat. Móra ha manifestat que el dispositiu policial s'ha d'organitzar igualment.

Preocupació de la parròquia d'Arenys de Munt

També ha explicat que l'informe ve firmat pel mateix alcalde i que hi ha aportacions d'associacions de botiguers i de la mateixa parròquia. Móra ha explicat que la parròquia està al costat del Plaça Catalunya, que es on es concentrarà la Falange. 'Els feligresos estan preocupats', ha assenyalat. 'No volem que hi hagi enfrontaments de cap mena', ha remarcat.

Així mateix, l'alcalde d'Arenys de Muny ha explicat que la comissió organitzadora de la consulta crearà una grup 'perquè vetlli per l'ordre i perquè els independentistes i antifeixistes no es deixin desafiar i agreujar i que tampoc ho facin ells i que no provoquin'. Aquesta estarà formada per uns 40 voluntaris. Ha afegit que es farà una reunió amb associacions independentistes a Mataró per veure com s'actua i es procedeix. Josep Manel Ximenis, de la CUP, ha explicat Móra, 'serà l'encarregat d'establir contacte amb aquesta gent' i ha indicat que l'altre dia 'van anar persones d'aquestes associacions a la reunió que van fer'.

'No es pot legalitzar un grup' com la Falange

En aquest context, ha criticat que hi ha unes lleis damunt la taula 'que s'hauran de millorar i donen legalitat a grups com la Falange i els hi donen cobertura legal'. 'Em sembla que hauríem de revisar aquestes lleis perquè no estan del tot perfilades i no és just', ha indicat, al temps que ha declarat que 'no es pot legalitzar un grup que un dels seus objectius sigui no permetre l'expressió lliure d'una col·lectivitat'. Per això, ha dit que els polítics i parlamentaris tenen 'deures per millorar el marc legal perquè lleis no poden donar empara a segons qui'.