El president de CiU, Artur Mas, ha assegurat avui que, si pogués participar en la consulta popular sobre la independència de Catalunya a Arenys de Munt (Maresme), es decantaria "a títol personal" pel 'sí' i ha carregat contra l'Estat espanyol per dedicar-se a vetar el referèndum.

Després que ahir el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, revelés que, si fos veí d'Arenys de Munt, escolliria la papereta favorable a la independència de Catalunya, avui Mas, en declaracions a TV3 recollides per Efe, ha explicat que la seva elecció personal seria igualment el 'sí', encara que és conscient que lidera un projecte polític d'ampli espectre catalanista.

"A títol personal, jo votaria que sí, ho he dit moltes vegades, però jo encapçalo un projecte polític que és el de CiU, i nosaltres no estem fent referèndums d'independència cada dia, sinó intentant agrupar en el món catalanista el màxim nombre de gent possible, treballant per la construcció nacional de Catalunya, per l'autogovern de Catalunya i perquè Catalunya sigui un país de primera fila", ha subratllat.

El líder de Convergència ha defensat un "procés de construcció nacional sense límits. A mida que avanci la societat catalana ens anirem fixant objectius cada vegada més ambiciosos".

Sobre la consulta convocada a Arenys de Munt, contra la que l'Advocacia de l'Estat va presentar recurs, Mas ha considerat "realment ridícul i fora de lloc que l'Estat" concentri les seves energies a intentar avortar aquesta iniciativa quan al mateix temps "té milers de problemes per sobre, aturats per tot arreu i Espanya és el pitjor país en aquests moments des del punt de vista de la destrucció de llocs de treball".

"Amb la que està caient, es posen a cremar energies en si una entitat d'un poble com Arenys de Munt pot organitzar una consulta d'aquestes característiques", ha lamentat.

Mas ha recordat que "és una entitat d'Arenys de Munt la que vol organitzar aquest referèndum, l'ajuntament l'únic que fa és donar una mica de suport, cedint una sala i poca cosa més".

"Que s'organitzi aquest enrenou monumental, que l'Estat i l'Advocacia de l'Estat hi intervinguin i que arribi als tribunals em sembla ridícul. Una entitat té dret a poder fer el que cregui.

Després, la gent participarà més o menys", ha opinat Mas, després que ahir un jutjat de Barcelona acordés suspendre l'autorització municipal en considerar que aquest tipus de consultes són competència exclusiva de l'Estat.

Per la seva part, el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha conegut la decisió de la Justícia de bloquejar el referèndum d'Arenys de Munt només aterrar a l'Argentina procedent de l'Uruguai, on hi realitza aquesta setmana un viatge oficial. El número dos del Govern català creu que tot plegat es tracta 'd'una decisió fora de lloc, exagerada' i ha demanat al mateix temps, però, que es respectin les decisions judicials. 'Els marcs legals s'han de respectar, i els ha de respectar tothom, tot i que sovint algunes administracions no ho facin', ha deixat clar Carod-Rovira des del seu hotel a Buenos Aires.

El vice president català ha animat 'a tots els demòcrates a no tenir por de la democràcia, deixant clar que s'han de regular els marcs de participació ciutadana democràtica'. Josep Lluís Carod Rovira és a l'Argentina, després de signar acords bilaterals amb l'Uruguai, on diumenge clourà la Trobada de Casals Catalans del Con Sud d'Amèrica, regió del món on més catalans i descendents de catalans hi resideixen.