El delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, ha defensat aquest divendres l'actuació de l'Estat contra el referèndum independentista d'Arenys de Munt (Maresme). Rangel ha instat a les institucions a que donin senyals de 'normalitat' i que els valors que transmetin siguin els que representa el 'respecte a l'estat de dret', i no els valors que poden interessar en un moment determinat en funció de la ideologia política que pot tenir una determinada formació, que son valors 'espuris'. Rangel creu que 's'han tret les coses de mare' i ha trobat 'surrealista' que els que acabin sent assenyalats siguin els que actuen seguint el que marca la llei.

Rangel ha qüestionat que aquest referèndum independentista tingui a veure amb el dret a expressar-se. Des del seu punt de vista, en democràcia, el poble s'expressa 'quan hi ha actes amb garanties democràtiques', que es convoquen 'quan es poden convocar' i 'quan diuen el que pensen'. Rangel creu que de vegades els que s'expressen lliurement i amb garanties democràtiques 'no diuen el que alguns voldrien sentir, i quan hi ha discrepàncies en normes, en democràcia les majories canvien les normes.

Des del seu punt de vista, hi ha hagut una entitat que en el seu dret, ha volgut tirar endavant un acte que és 'legítim', i en un moment donat hi ha hagut una entitat pública que és l'ajuntament d'Arenys de Munt que 'se l'ha fet seu'. És a partir d'aquí, segons Rangel, quan comencen els problemes. El delegat ha opinat que si entitat vol realitzar una consulta, això no té més transcendència. 'Com si volen fer un ball de bastons', ha afirmat. El que ha passat després, en el moment en què una institució pública que fa un acord en el que s'implica, és el que justifica que les institucions democràtiques reaccionen i els tribunals de justícia actuïn per 'posar les coses al seu lloc'.

Des del seu punt de vista s'han tret les coses de mare a partir del moment en què l'ajuntament d'Arenys va donar suport a un referèndum, i des de l'advocacia de l'Estat es va considerar que això vulnerava la llei. Rangel ha fet aquesta declaracions en una visita a les obres de l'estació de tren de Castelldefels Centre.