El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha afirmat aquest divendres que les institucions de l'Estat i el seu aparell demostren amb la seva actitud davant la consulta d'Arenys de Munt que 'tenen una més que feble convicció democràtica'. Segons Ridao, 'no es parla d'un debat jurídic, sinó ideològic perquè en altres ocasions Arenys de Munt havia convocat altres consultes i no hi havia hagut cap problema'. 'No hi ha només un accés de zel, sinó escrúpol ideològic al voltant d'una iniciativa espontània, lliure, democràtica i popular, de la gent que vol anar a votar un dia, igual que cada dia les administracions fan enquestes sobre la independència', ha declarat.

Ridao s'ha reunit amb el portaveu del grup municipal d'Esquerra d'Arenys de Munt, Joan Rabasseda. En roda de premsa a la seu del partit, Ridao ha tornat a expressar en nom d'ERC el màxim respecte i la total simpatia per una iniciativa que és de diferents entitats civils d'Arenys de Munt. 'ERC hi dóna suport, s'hi adhereix i demana el sí per tota la gent que hi vulgui votar', ha declarat. 'La consulta es pot fer independentment del criteri del jutge i de l'advocat de l'Estat', ha indicat.

'Animem a la gent a participar perquè aquesta no és una iniciativa il·legal, perquè s'empara amb la llibertat d'expressió, amb un dret fonamental com és el de la participació política i el del dret a decidir', ha manifestat. El dirigent republicà ha preguntat: 'O és que el govern espanyol procedirà o actuarà contra la gent que demana l'opinió?' Ridao ha dit que a 'qualsevol entitat del poble i local es pot celebrar i és perfectament legal'. 'Tot i la croada administrativa, la consulta es farà habilitant un local de caràcter privat que no sigui amb una dependència municipal es pot fer', ha remarcat.

En aquest sentit, ha remarcat que l'actitud del govern espanyol i la de l'advocat de l'Estat és 'grotesca i desproporcionada'. 'Qui no té feina el gat pentina i sembla mentida que el govern espanyol amb els problemes que hi ha amb la crisi econòmica es dediquin a posar pegues a aquesta consulta popular', ha afirmat.

'L'Estat contribueix a fer un problema d'allò que no ho era'

En aquesta línia, ha ressaltat que 'és inoportuna l'actuació del govern espanyol perquè ha contribuït a fer un problema d'allò que no era'. 'Se n'ha fet un autèntic problema', ha dit. Ridao ha recordat que a Escòcia aquest dijous es va conèixer una iniciativa del seu primer ministre davant la possibilitat de fer referèndums i des de Londres ningú hagi reaccionat.

Per la seva part, Joan Rabasseda ha agraït el suport que els hi ha donat l'advocat general de l'Estat amb la seva manera de fer. 'Els esdeveniments dels últims dies ens ha ajudat en aquest debat', ha apuntat. Rabasseda ha recordat que fa tres anys els veïns d'Arenys de Munt es van poder acostar a l'Ajuntament per votar sobre el projecte d'urbanització de la Riera 'amb accés als cens de la població'. 'Van votar 1.162 persones i ningú va preguntar res, ni cap advocat de l'Estat' ni ningú, ha afegit. Ha anunciat que aquest divendres s'inicia la campanya a favor del sí amb una conferència i uns cartells.

Rabasseda ha dit que es declara que Arenys de Munt 's'extralimiten les seves competències'. 'La realitat del dia a dia és que els ajuntaments ens extralimitem molt sovint a les nostres competències', ha afirmat. 'Quan fem les escoles bressol i les hem de pagar no és una competències municipal i ningú es queixa que l'ajuntament s'extralimiti', ha apuntat.

Sobre el fet que la Falange avisi que es manifestarà tot i que Interior ha ajornat la convocatòria, Ridao ha dit que és un tema d''ordre públic'. 'Vist els esdeveniments i el clima de tensió que es pot produir i la predisposició de la Falange i d'altres grups de posar pals a les rodes evidentment el Departament d'Interior ha fet molt bé d'anul·lar aquesta manifestació', ha ressaltat. En aquest punt, ha indicat que 'si Falange es vol manifestar convocant un acte el dia 13 qui ha d'actuar és Interior i els Mossos d'Esquadra'.

Urgeix al govern espanyol posar sobre la taula el model de gestió del Prat

Per altra banda, Ridao ha recordat que ja va dir que el problema de l'aeroport del Prat no és d'espai, ja que 'la vella terminal 2 que és cinc vegades més petita que la nova terminal ja permet un trànsit de 30 milions de passatgers l'any'. El dirigent d'ERC ha fet aquestes declaracions després es conegués que tot està a punt a l'aeroport del Prat per a que les aerolínies Vueling, Iberia i els seus socis de l'aliança One World engeguin el seu trasllat a la nova terminal T1, estrenada per Spanair i els seus socis d'Star Alliance el juny.

En aquest context, ha urgit al govern espanyol a posar sobre la taula com abans millor el model de gestió aeroportuària abans d'acabar l'any. 'Nosaltres condicionem de forma clara donar sí el nostre als pressupostos de l'Estat', ha manifestat, al temps que ha afegit que també hi ha altres qüestions damunt la taula.

Ridao també ha dit que sembla que el govern espanyol acaba de dissenyar el calibre d'una petita reforma fiscal 'i aparentment no s'incrementarà els tipus més alts de l'IRPF com havia anunciat de forma demagògica el ministre Blanco'. 'El govern espanyol comença a desdir-se d'aquest gir cap a l'esquerra', ha manifestat. Al mateix temps, ha carregat contra el govern espanyol per 'voler-ho fer tot sol'. 'L'executiu espanyol està desorientat i ficant la pota', ha criticat.