L'escàndol del "cas Millet" pot afectar les subvencions que rep el Palau de la Música dels Pressupostos de l'Estat. Mentre que l'any passat, l'entitat va rebre una partida de més d'un milió d'euros, ara alguns partits polítics no preveuen presentar cap proposta per subvencionar la institució musical.

És el cas del PSC, que no contempla introduir cap esmena als Pressupostos Generals de 2010 per subvencionar l'entitat, com havia fet en anteriors ocasions. Un supòsit que sí contempla CiU, que reclamarà 3,5 milions per "salvar" la institució, perquè "més que mai" necessita suport econòmic.

El portaveu adjunt del PSC, Daniel Fernández, assegura que el fet de no incloure cap esmena per subvencionar el Palau és "una simple coincidència".

Respecte al fet que CiU plantegi reclamar una subvenció per salvar el Palau, va recomanar als nacionalistes que "el primer pas en aquest terreny seria que la Fundació Trias Fargas tornés els diners que Millet els va donar".

La posició del PSC va ser criticada ahir pels portaveus adjunts de CiU al Congrés Josep Sánchez Llibre i Pere Macias, que van dir que "més enllà del que ha passat, (el Palau) necessita subsistir", per la qual cosa necessita"més que mai" el suport de les administracions.

CiU es defensa

El president de CiU i secretari general de CDC, Artur Mas, va acusar ahir el PSC d'iniciar una fase de "desgast" contra la federació nacionalista "a qualsevol preu". Segons Mas, davant de la possibilitat que CiU pugui governar a Catalunya, les forces contràries a la seva formació actuen "amb més contundència".

Mas va fer aquestes manifestacions en relació amb les crítiques a la Fundació Trias Fargas pels seus convenis amb la Fundació Palau de la Música, que dijous va equiparar amb el cas Banca Catalana de fa 25 anys. "Sempre que hi ha un tipus de catalanisme, com en els anys 80 l'encapçalat per Jordi Pujol, que agafa força i que pot governar el país, es generen cert tipus de forces per impedir que aquest tipus de catalanisme vagi endavant", va afegir.

Per al líder de CiU, la situació actual és "semblant", ja que les enquestes auguren que CiU podria governar a Catalunya.

Pel que fa a la incorporació al sumari del cas Millet dels pagaments del Palau de la Música a l'exlíder del Partit per la Independència i actual dirigent de CDC, Àngel Colom, Mas va assegurar que el partit li oferirà "tota mena d'ajuda" en el cas que ho necessiti. Mas va mostrar-se "convençut" que Colom "reiterarà" les explicacions que ha donat públicament en cas que ho requereixi el jutge.

Restringir les donacions

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va presentar ahir una proposició de llei al Congrés que proposa una reforma de la llei de finançament dels partits per limitar les donacions nominatives. També va registrar una moció que proposa la transposició de l'informe Greco del Consell d'Europa sobre transparència del finançament dels partits i que la futura reforma del Codi Penal endureixi les condemnes per corrupció. Ridao també va criticar l'actitud d'Artur Mas en presentar CDC com a "víctima d'una campanya de persecució" i el va instar a "no negar l'evidència" en relació als convenis de la Fundació Trias Fargas amb la del Palau.