El diputat del Congrés i candidat d'ICV a presidir la Generalitat, Joan Herrera, ha afirmat avui que ha de canviar-se la Constitució si el Tribunal Constitucional (TC) retalla un Estatut aprovat en referèndum pels catalans.

"Si en aquesta Constitució no hi cap un model federalitzant, o cal canviar la Constitució o cal canviar directament el TC. Per això estic plenament convençut de la plena constitucionalitat de l'Estatut, i si no és així, Catalunya té un problema, però qui també el té, i ben gros, és Espanya", ha afirmat.

El també secretari general d'ICV ho ha dit després de pronunciar una conferència a Barcelona, en preguntar-li en el col·loqui posterior com cal reaccionar davant d'una sentència adversa.

Herrera també ha donat suport a l'advertència del president de la Generalitat sobre una interpretació restrictiva de l'Estatut, i les declaracions del conseller d'Interior i líder d'ICV, Joan Saura, qui ha demanat que els membres de l'Alt Tribunal dimiteixen en bloc. "És de sentit comú", ha dit sobre les dues afirmacions.

Ha reiterat la petició que el TC ha de renovar-se, perquè alguns membres han esgotat el seu mandat fa temps, i ha posat en dubte la legitimitat del tribunal per sentenciar sobre l'Estatut, per la seva situació interna i perquè la seva "autoritat està tocada".

El candidat d'ICV ha demanat "sentit comú i responsabilitat" al TC i ha reiterat el seu convenciment que l'Estatut és plenament constitucional, perquè si no el consideren constitucional significarà que l'Alt Tribunal està "fora del món".

A més, ha recordat que el text català s'està desplegant des de la seva aprovació, i ha constatat que moltes comunitats autònomes l'han copiat.

El conseller Saura; la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats; el coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles; el secretari general d'Interior, Joan Boada, i diversos diputats del partit han assistit a la conferència d'Herrera al Fòrum Europa Tribuna Catalunya.