La Generalitat elevarà el mínim exempt de l'impost de successions fins als 500.000 euros, a més de l'habitatge habitual, per als cònjuges, i fins a 400.000 euros per a hereus directes -fills-. El conseller d'Economia, Antoni Castells, va presentar dijous als seus socis de govern, ICV i ERC, les bases de la reforma de l'impost de successions, que en part es tramitarà en la llei d'acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per a les mesures més urgents de l'impost, mentre que una altra es durà a terme amb una nova llei que es tramitarà més tard.

La reforma tècnica plantejada pel conseller és molt àmplia, beneficiarà la major part dels impositors i toca molts dels aspectes tècnics de l'impost, un canvi molt ampli per fer front a la competència fiscal de la resta d'autonomies que, com la Comunitat Valenciana, l'havien eliminat.

La resta de descendents que no siguin ni cònjuges ni fills tindran un mínim exempt de 200.000 euros més l'habitatge habitual, i per als col·laterals fins a tercer grau -nebots, per exemple-, aquest mínim serà de 50.000 euros. A més, se simplifica la tarifa a només cinc trams, que van des d'un tipus inferior al 7% a un marginal del 32%, a més de suprimir coeficients multiplicadors per a patrimoni preexistent. El màxim del 32% només s'aplicarà a aquells casos la base liquidable de l'impost dels quals superi els 800.000 euros, fet pel qual només el pagaran les grans fortunes. També es generalitzen els casos d'aplicació de la reducció per a les empreses familiars, tal com es planteja en l'actual reforma.

Amb aquests canvis, les classes mitjanes, que eren les principals afectades per l'actual impost de successions de la Generalitat, que recapta prop de 900 milions d'euros anuals, seran ara les principals beneficiades d'aquesta rebaixa impositiva.

Petició directa d'ICV

Per part seva, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va emplaçar els seus dos socis en el govern de la Generalitat, PSC i ERC, a actuar de forma "responsable" i aconseguir un acord a tres sobre la reforma de l'impost de successions.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, va augurar que dilluns es tancarà un "acord definitiu" amb el conseller Castells per rebaixar l'impost. "Espero que s'hi sumin el màxim de grups parlamentaris possible; aquest és un acord que farà que moltes famílies, autònoms i treballadors puguin estar més tranquils, perquè la situació era molt difícil i injusta per a molta gent", va explicar.

Paral·lelament, CiU i PP no van tancar la porta a donar suport a la reforma i la rebaixa de l'impost, encara que els dos partits van deixar molt clar que el seu objectiu últim és que "se suprimeixi completament" el tribut. Així, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va mantenir que la reforma de l'impost "és un pas més", però va destacar que l'objectiu últim de la federació nacionalista és "suprimir-lo completament" quan torni a governar. La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va qualificar de "solució a mitges" la proposta. En aquest sentit, va qualificar d'"injust" l'impost de successions i va recordar que ha estat suprimit en totes les autonomies del PP.