El que es coneix com a "memòria històrica" ha estat una de les prioritats del departament de Joan Saura en els sis anys que porta de conseller. Per això, en 2008 va concedir subvencions por un import de 2.965.683 euros a nombrosos projectes i iniciatives sobre aquesta matèria. Entre els beneficiats hi ha institucions locals i comarcals, entitats, associacions, fundacions de partits polítics i sindicats.

Alguns dels projectes subvencionats que afecten a les comarques gironines corresponen a l'Ajuntament de la Jonquera (52.094 euros per a "exposicions temporals i activitats paral.leles del Museu de l'Exili"), l'Ajuntament de Figueres (35.000 euros pel "centre d'interpretació del castell de Sant Ferran" i altres 30.000 pels "actes commemoratius dels 70 anys de la darrera sessió de les Corts Espanyoles en territori espanyol"), l'Ajuntament de Palamós (40.400 euros per "Palamós i Sant Joan, abans durant i després de la Guerra Civil"), l'Ajuntament de Vilablareix (17.583 euros per un "obelisc per la pau"), el de Sant Gregori (1.068 euros per l'"acte de reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil espanyola i represaliats de la dictadura") i el de Sant Feliu e Guíxols (1.020 euros "pel concurs públic per a la realització d'un monument escultòric en memòria de les víctimes de la Guerra Civil").

El centre Walter Benjamin igualment ha estat beneficiat amb dues subvencions (una de 16.800 euros i una altra de 12.250).

Les fundacions dels partits polítics també han estat incloses en el llistat. Així, per exemple, la Fundació Trias Fargas va rebre 7.200 euros per l'ambigua finalitat de "revisar la memòria". Alguns dels objectius de les subvencions són força críptics com els 2.000 euros concedits a l'Associació 19 de juliol per la finalitat "Jutjant el franquisme".