Es pot interpretar com un exemple de puresa democràtica o com ser cornut i pagar el veure. Sembla més aviat l'enèsima contradicció dels tres governs en un que conformen el tripartit. La Conselleria d'Interior i Relacions Institucionals, dirigida per Joan Saura (ICV), ha concedit subvencions a entitats ecologistes perquè presentin al·legacions contra projectes de la mateixa Generalitat. Aquest és el cas de l'Associació de Naturalistes de Girona, que ha rebut 600 euros de diners públics per "al·legacions a l'estudi informatiu de la variant de la Bisbal". O de l'empordanesa Iaeden, amb 1.200 euros per al·legar contra el pla director urbanístic de les àrees residencials estratègiques.

És a dir, conseller contra conseller. El titular d'Obres Públiques, Joaquim Nadal (PSC), redacta un projecte al qual es pressuposa que li ha de donar suport tot el Govern, però un altre conseller, Joan Saura (ICV), destina recursos públics per al·legar contra aquest projecte que també hauria de ser seu, com a membre del Govern. O sigui, el Dragon Khan, en definició de Joan Carretero, conseller de Governació del primer tripartit.

La finalitat de les subvencions concedides per Joan Saura és "per valorar l'impacte ambiental de projectes, plans i programes". Dues entitats ecologistes de les comarques gironines, ambdues molt properes a ICV, conselleria que governa Interior i Relacions Institucionals, n'han estat de les principals beneficiades. Són l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i la Institució Altempordanesa d'Estudis Naturals (Iaeden), ambdues amb una llarga trajectòria en el món de l'ecologisme.

Aquestes subvencions, tot i que corresponen a 2008, van sortir publicades en el DOGC la setmana passada. L'ANG va rebre 2.504,14, a banda d'al·legar contra el projecte de la variant de la Bisbal, per l'avantprojecte del parc natural del Montgrí-Illes Medes i per al·legar contra els Plans Generals de Sarrià, Colomers, Llagostera, Sant Julià del Llor i Vilobí. Aquesta entitat va ser fundada el 1981 i s'autodefineix com "una organització no governamental ecologista". Un dels seus presidents i principals impulsors va ser l'actual regidor d'ICV a l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo. La cooperativa la Copa, beneficiada els darrers mesos per contractes de l'Ajuntament de Girona, està vinculada a l'ANG. Tant l'ANG com la Copa també s'han vist beneficiades per subvencions de la Conselleria de Medi Ambient, encapçalada per Francesc Baltasar (ICV). Tot i que publicades amb considerable retard en el DOGC, l'ANG va rebre 26.061,84 euros corresponents a l'exercici de 2007 per "l'ecoauditoria al centre educatiu". I la Copa en va rebre una de 12.000 euros en 2007 pel "canvi climàtic: zoom a Girona" i una de més quantiosa, 36.695,15 euros, corresponent a les partides de 2008 pel "recurs educatiu per a l'educació no formal a Internet".

La quantitat percebuda en 2008 per l'Iaeden és força més elevada. Ascendeix a 9.300 euros. La partida més destacada (1.200 euros) també és per al·legar contra un projecte de la mateixa Generalitat: l'avanç del Pla director urbanístic de les àrees residencials estratègiques de les comarques gironines. Altres subvencions rebudes per l'Iaeden són per al·legar en planejaments urbanístics de Mollet de Peralada, Santa Llogaia, Colera, Vilafant, Masarac, Palau de Santa Eulàlia, Ventalló. També per l'ampliació de la llicència ambiental de la pedrera la Calma, per un projecte d'execució d'una instal·lació elèctrica, pels parcs eòlics de Sant Climent Sescebes i Ventalló i per altres projectes urbanístics o ecologistes. La Iaeden, fundada el 1980, està considerada la segona entitat ecologista més antiga de Catalunya i ha desenvolupat un destacat paper en la protecció del Parc dels Aiguamolls i el Cap de Creus. L'entitat Salvem l'Empordà està vinculada a la Iaeden.