Les direccions de la majoria dels partits catalans es reuneixen aquest dilluns, pendents de la possibilitat que les forces del tripartit (PSC, ERC i ICV) i CiU puguin constituir un "front comú" per demanar la renovació del Tribunal Constitucional (TC).

Aquestes quatre forces polítiques aspiren, d'aquesta manera, a desbloquejar la sentència de l'Estatut i aconseguir que aquesta sigui favorable al text. La primera mesura passaria per acordar al Parlament una resolució conjunta que demani la renovació dels membres del Tribunal.

Aquest mateix dilluns, el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha afirmat que seria un "error gravíssim" que els partits catalans no facin un "front comú" després que el Tribunal Constitucional (TC) no arribés a un acord per a dictar sentència sobre l'Estatut.

En declaracions a Rac1 recollides en un comunicat de l'emissora, Benach ha opinat que és necessari donar una resposta "clara i contundent" a la "humiliació que comença amb la retallada de l'Estatut i que continua amb els episodis del Constitucional".

No comparteix aquest punt de vista el secretari general d'ERC i portaveu al Congrés, Joan Ridao, que aquest diumenge, a la jornada de consultes sobre la independència celebrades en alguns municipis catalans va assegurar que renovar ara els membres del Constitucional "seria només un canvi de botxí ".

Per Ridao, el que està clar és que d'imposar la majoria progressista, es retallarien una vintena d'articles, mentre que si les tesis dels magistrats conservadors són les que es consoliden, l'Estatut es quedarà en res. "L'Estatut no està vist per sentència. Està sentenciat", va afegir Ridao.

Segons Ridao, davant l'estratègia conjunta dels partits catalans sobre la renovació del TC que proposa Montilla, ERC "no vol trencar la unitat", però al mateix temps assegura que no es pot "viure en l'autoengany".

Per la seva banda, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, es va mostrar més optimista respecte a la possibilitat d'establir una estratègia comuna, i va demanar al PSOE que defensi l'Estatut "tan durament com està fent" amb el jutge de l'Audiència Nacional , Baltasar Garzón.

En declaracions a Catalunya Informació recollides per Europa Press, Puig va assegurar tenir "bones vibracions" dels contactes que està mantenint la federació nacionalista amb els tres partits d'esquerres, amb vista a acordar aquesta setmana una resolució conjunta al Parlament que demani la renovació dels membres del Constitucional el mandat dels quals va expirar el 2007.