A l'Edat Mitjana, els gats –especialment els de color negre– estaven relacionats amb la bruixeria i se'ls cremava en fogueres per eliminar la mala sort a la qual estaven associats. Avui, els gats són animals domèstics de companyia, però la superstició ha arribat fins als nostres dies. Tot i que la societat actual ha deixat de cremar-los, aquests felins de color negre són encara un símbol de mals auguris per a molta gent. Ho estan notant a la protectora d'animals de Mataró. Asseguren que els gats negres sempre han tingut poca sortida, però aquest any la situació és límit. De la cinquantena de cadells de gats abandonats, la meitat són negres i cap d'ells ho està tenint fàcil per trobar una família.

Gats rossos, blancs, grisos, siamesos, cadells i adults. Tots tenen sortida i són adoptats per famílies que visiten les protectores d'animals. Tots, a excepció del gat negre. Des de la Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM) asseguren que tot i que aquesta 'poca atracció' de la població pel gat negre és habitual, aquest any la situació arriba a límits que la protectora no pot assumir.

La meitat dels cadells abandonats que s'han recollit en aquesta protectora són de color negre i cap d'ells s'ha donat en adopció en els últims dies. Els gatets van creixent i a l'espai de la gatera reservat per als gats adults es van acumulant desenes de gats que col·lapsen el personal de la protectora d'animals. Els responsables de la protectora ho atribueixen a la superstició històrica del gat negre.

La presidenta de la SPAM, Sílvia Serra, ha explicat que tot i que aquestes supersticions estan «superades», la tradició que s'ha anat arrossegant al llarg dels anys 'frena l'atracció' pel gat negre. Un rebuig que considera injust perquè assegura que es tracta d'un 'felí encantador'. Serra comenta que davant d'una adopció, les famílies trien qualsevol altre color: 'El gat negre té totes les de perdre'.

Adopcions a meitat de preu

Per intentar canviar aquesta dinàmica, des de la protectora d'animals impulsen una campanya per promoure l'adopció de cadells de gat a meitat de preu. Dels 100 euros que costa endur-se un gat a casa, ara les famílies que ho desitgin el podran treure de la gatera per 50 euros. Serra explica que aquesta mesura afecta els cadells d'entre tres mesos i un any, siguin del color que siguin.

Tot i això, la majoria de cadells són de color negre i és per això que Serra espera que gràcies a aquesta promoció les famílies adoptin més gats negres aquest estiu. El preu de l'adopció inclou l'identificació mitjançant un xip, la desparasitació i l'esterilització.