El president de la Generalitat, José Montilla, va posar ahir punt final a la segona legislatura del tripartit negant que hagi estat un ?"guirigall", com sostenen alguns, sinó un Govern amb sensibilitats diverses.

Ho va dir en una conferència institucional de balanç de la legislatura des del Palau de la Generalitat, pronunciada abans de signar el decret de convocatòria de les eleccions autonòmiques, que seran el 28 de novembre.

En el seu discurs, Montilla va instar els seus socis a reivindicar l'obra de Govern i a estar orgullosos de la feina feta per la coalició de les esquerres davant de les "forces que volen representar-ho tot", en al·lusió a CiU.

"No som el guirigall del tripartit, com diuen alguns. No som la desunió sistemàtica, sinó un Govern amb sensibilitats diverses" i que, segons Montilla, és el que reflecteix millor la pluralitat de la societat catalana, una cosa que cap força política aconseguiria per si mateixa.

"Podeu estar orgullosos i anar amb el cap ben alt. Som el Govern que ha fet un gran servei al país", va dir en aquesta conferència, en què va pretendre oferir un balanç de quatre anys de mandat amb xifres i números per reflectir que el tripartit ha valgut la pena.

El president va recalcar que, amb vista a la immediatesa de les eleccions, és normal que els socis intentin diferenciar-se, tot i que va deixar clar que cal sentir-se orgullós de l'obra de Govern, i evitar l'"autoflagel·lació injusta, desproporcionada i avergonyida sense motiu" a l'hora de fer balanç.

Montilla va enumerar els èxits que en opinió seva ha fet el Govern acompanyat d'una gran pantalla de plasma, on es reflectien imatges de les obres públiques que narraven, situades en un mapa de Catalunya.

Avenç per Catalunya

Va considerar que aquests anys han suposat un abans i un després per a la història de Catalunya, i prova d'això és que ha confiat que el Govern que surti després de les eleccions continuarà l'estela deixada pel tripartit.

Va admetre que la legislatura "no ha estat fàcil" i va refusar els personalismes. Així, va reivindicar la cultura de la coalició i de la concertació social, una cosa que en opinió seva queda provat amb els "pactes nacionals", els grans acords que el Govern ha assolit amb agents socioeconòmics en àmbits com immigració i infraestructures, entre d'altres.

Entre els avenços del seu mandat, va destacar el desplegament dels Mossos, el canvi de paradigma en la gestió dels residus, la recuperació de les institucions d'àmbit metropolità que Pujol va suprimir perquè era "víctima de recel injustificat", la protecció territorial, i que hi ha més personal sanitari, educatiu i d'atenció social que anys enrere.

"No tinc intenció de fer una relació mínimament exhaustiva dels milers d'actuacions fetes a les 41 comarques catalanes", va dir Montilla, que va destacar que, davant dels tòpics, l'esquerra no ha governat només pensant en Barcelona i la seva conurbació -el "cinturó vermell"-, sinó en tot el país.

En autogovern, va indicar que, malgrat la sentència del Tribunal Constitucional (TC), cal aconseguir desplegar l'Estatut en la seva totalitat, que amb aquest Govern s'ha millorat el finançament autonòmic -ara els catalans reben més recursos per càpita que la mitjana, va dir-, ha tractat que hi hagi "més control i transparència" en la gestió pública, i s'han "desgovernamentalitzat" els mitjans públics de la Generalitat.