El candidat del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, va assegurar que els socialistes catalans no reeditaran el tripartit encara els tres socis de Govern tornin a sumar. "El tripartit ha fet un gran servei, però el seu temps ha passat", va dir Montilla, que va apostar per un govern només socialista, ja que creu que és la millor manera de mantenir la "coherència". "No canviaré els meus principis, els nostres principis, per uns vots al Parlament a canvi de ser investit president", va afegir. Amb l'expressió "Punt i a part", Montilla va voler obrir una nova etapa i es va comprometre a un govern "amb els millors" que sigui "paritari però sense quotes ni més ànimes que el catalanisme social".

El president de la Generalitat va voler solemnitzar el final del tripartit en un acte de partit al Liceu envoltat dels membres del Govern que el PSC ha tingut al llarg dels últims set anys. Des dels actuals Antoni Castells, Montserrat Tura, Joaquim Nadal, Ernest Maragall o Marina Geli, a consellers de l'etapa de Pasqual Maragall, com Ferran Mascarell o Josep Maria Vallès. Davant d'ells, Montilla va assegurar que el tripartit ha fet "un gran servei" i que cal estar "orgullosos" de la feina feta, però al mateix temps va obrir una "nova etapa", posar un "punt i a part" i obrir un nou "paràgraf o capítol" al PSC. "El tripartit ha fet un gran servei, però el seu temps ha passat", va assegurar, "no me'n penedeixo en absolut, hem d'estar orgullosos de la feina que hem fet".

Però tot seguit va afegir que no reeditarà el pacte amb ERC i ICV-EUiA encara que els tres partits sumin. "Amb aquesta fórmula i amb les propostes actuals dels seus candidats no podríem encarar el futur de Catalunya", va dir, "ara cal fer un punt i a part". Montilla, per exemple, ja fa dies que adverteix ERC que rebutja la condició dels republicans de fer un referèndum sobre la independència de Catalunya la propera legislatura.

Governar el solitari

Montilla va afegir que "un govern catalanista i progressista ja només és possible amb un govern socialista", refermant així la seva aposta per aconseguir un resultat electoral que permeti al PSC governar en solitari. El president es va comprometre a "no canviar" els seus "principis" i els del PSC "per uns vots al Parlament a canvi de ser investit president de la Generalitat" ni per "aconseguir el poder a qualsevol preu". De fet, va afegir que ni mantenir-se en el Govern ni mantenir una majoria parlamentària "ens ha de fer renunciar a la coherència que la societat ens exigeix".

El candidat socialista va garantir que només serà president "a partir d'un programa que asseguri la recuperació econòmica, la justícia social, la defensa i la unitat civil del poble de Catalunya, i l'entesa entre els pobles d'Espanya". Montilla va recordar que l'any 1999 el PSC demana el canvi que es va aconseguir el 2003, mentre que el 2006 es va crear un govern per fer "un programa de transformació social". "Ara, el 2010, només un govern socialista pot continuar escrivint les línies de la justícia social, el catalanisme integrador i els ponts del diàleg federal", va reblar.

El president de la Generalitat va garantir que serà "president sense renunciar a formar un govern coherent" per al qual pensa "comptar amb els millors". Una expressió idèntica a la que fa servir des de fa uns mesos el seu principal oponent, el candidat de CiU Artur Mas. Montilla va advocar per "un govern socialista amb els millors homes i dones del nostre partit, però també obert a les persones més qualificades del nostre país que vulguin participar en aquesta etapa decisiva".

L'honestedat de Montilla

El discurs de Montilla al Liceu va tenir un to personal, va recordar els seus compromisos quan va ser proclamat candidat del PSC l'any 2006 i va recordar els bons i els mals moments com a president. Montilla va reconèixer que no ha pogut complir amb tots els seus compromisos i que no pot estar "del tot satisfet" mentre veu que més de mig milió de catalans estan a l'atur en aquests moments o que hi ha "una dreta que vol aprofitar la crisi per retallar l'estat del benestar".