Els pèssims resultats electorals d'Esquerra han deixat "tocades" dues de les seves principals cares visibles: els números 1 i 2 de la candidatura per Barcelona, Joan Puigcercós i Ernest Benach. Tots dos, a través dels seus blocs a Internet, van anunciar ahir les decisions que han pres al respecte: Puigcercós ha posat el seu càrrec a disposició del Consell Nacional del partit i Benach renuncia a la primera línia política i no prendrà possessió del seu escó. La crisi republicana, doncs, està servida.

El Consell Nacional d'Esquerra haurà de decidir, el dissabte 18 de desembre, si revalida o no la seva confiança en el seu president, Joan Puigcercós, després que aquest hagi posat el seu càrrec a disposició de la militància davant la debacle electoral. "Després de compartir, ahir, amb els companys i companyes de l'Executiva Nacional l'anàlisi de la situació, i després d'una sèrie de consultes amb representants territorials del partit, vull anunciar la meva decisió de posar el meu càrrec de president d'Esquerra a disposició del Consell Nacional, màxim òrgan del partit entre congressos", va explicar el líder republicà.

En la nota feta pública al seu bloc, Puigcercós va enumerar tres factors "indiscutibles" que els han portat a aquests resultats: "La greu divisió interna manifestada en l'últim Congrés Nacional, que ha estat una irresponsabilitat per part de tots; la decisió de fer president José Montilla, que ha causat un fort rebuig en una part important del nostre electorat, i la priorització de la tasca governamental que ha eclipsat l'èpica nacional que precisament ens va portar al Govern".

Puigcercós deixa clar que la seva intenció no és abandonar el càrrec, sinó que vol que el màxim òrgan entre congressos d'ERC ratifiqui el seu lideratge per, així, poder oferir un nou full de ruta del partit tot comptant amb l'aval dels seus quadres.

En aquest sentit, Puigcercós assenyala: "Em veig amb cor i forces per redreçar la situació creada pels últims resultats electorals, però si els companys del Consell Nacional em retiren la confiança, faré un pas enrere i seguiré treballant pel projecte d'ERC des de la més estricta militància de base".

Puigcercós, que d'aquesta manera vol visualitzar que no s'aferra a la poltrona, no tem la possibilitat que ERC celebri un congrés extraordinari, un fet pel qual cap membre de la directiva es va pronunciar ahir, segons les fonts consultades.

La renúncia de Benach

Ernest Benach, per la seva banda, va anar fins i tot un pas més enllà i va anunciar, també a través d'un comentari al seu bloc d'Internet, que deixa la primera línia política i que no prendrà possessió del seu escó al nou Parlament.

Benach, que precisament ha presidit la cambra catalana durant els darrers set anys, justifica també la seva decisió pels mals electorals. Davant d'aquesta situació, el número 2 d'ERC per Barcelona creu que cal "una renovació tranquil·la" al partit, "a consciència" però "sense estridències ni baralles internes, preservant la unitat". En aquest sentit, es compromet a col·laborar en el que faci falta per a la recuperació de la formació republicana.

Benach reconeix que, per a un polític, sol ser difícil trobar el moment per deixar-ne l'exercici actiu, i no ha volgut que a ell li passi el mateix. "Sempre he procurat estar molt alerta perquè no em passés de llarg, sense adonar-me'n, el moment de deixar-ho (...) I el moment ha arribat ara", comenta Benach, que aclareix que per descomptat seguirà militant a ERC i es declara fidel al projecte republicà, que considera "el més vàlid per aconseguir la justícia social i la llibertat nacional" de Catalunya.

El fins ara president del Parlament defensa que cal "prendre decisions" i "extreure lliçons" a partir del que ha passat en aquests comicis, i remarca que la renovació d'ERC s'ha de fer "a partir de noves idees que situïn l'esquerra nacional com una esquerra moderna, atractiva i potent", alhora que reivindica que les noves generacions assumeixin "noves responsabilitats".

Malgrat retirar-se de la política activa, Benach afirma que manté intacte el seu compromís amb Catalunya. "No deixaré de servir aquest país. Ho porto a la sang. Ara toca fer un pas enrere per seguir treballant des d'un altre espai: menys públic, de menys responsabilitat, però amb el compromís intacte i la voluntat de servei renovada", afegeix.