Boi Ruiz, que avui prendrà posessió com a nou conseller de Salut, va ser imputat l'any 2003 juntament amb altres cinc càrrecs hospitalaris en un cas de frau en subvencions estatals per realitzar cursos de formació. El jutge del cas va considerar que el delicte que se'ls imputava havia prescrit. Ruiz era en aquella època gerent de la Unió Catalana d'Hospitals, patronal del sector que sol·licitava els ajuts públics de formació per als centres hospitalaris associats. Des d'aquesta responsabilitat havia de certificar la documentació dels cursos tramitats per cada un dels centres, fet que va provocar la seva imputació.

El cas va ser motivat per una denúncia vehiculada pel sindicat Catac-CTS a l'hospital Esperit Sant de Santa Coloma de Gramanet el novembre de 2002 contra el gerent del centre, Josep Maria Fàbregas. Ja feia temps que havien detectat irregularitats en el pla de formació del centre, i la investigació policial posterior va constatar el presumpte frau.

La denúncia exposava que determinats membres del comitè d'empresa havien estat inclosos com a alumnes dels cursos subvencionats pel Forcem, quan en realitat no havien assistit a aquests cursos.

Llavors, la policia, via judicial, va sol·licitar al Ministeri tota la documentació de les ajudes concedides i, segons les mateixes fonts, va advertir que entre 1996 i 1998 s'havien concedit a l'hospital colomenc ajudes per un import d'uns 460.000 euros, corresponents a 49 cursos o accions formatives.

Els agents també van repassar els llistats d'alumnes inscrits en els cursos de l'hospital i va afirmar haver troba "nombroses irregularitats" com a cursos tornats, alumnes que van seguir el mateix curs en més d'una ocasió, altres que tenen el seu inici o final en dies no hàbils, cursos en què el nombre total d'hores certificades no coincideix amb el d'hores impartides, solapament de dos o més cursos i alumnes que confessen no haver realitzat cap curs.

Un exemple és que l'any 1997 es va emetre al ministeri una factura per un curs d'anglès sobrevalorat en un 42% més del seu cost real.

Un dels denunciants del cas, Enric Noguera, explicava ahir a Diari de Girona que el gruix del frau corresponia al 1996 i el jutge va considerar que el presumpte delicte ja havia prescrit. Pel que fa a les quantitats de 1997 i 1998 "no eren prou importants com per ser considerades com a delicte, tot i que van comportar una sanció administrativa", recorda Noguera.

Segons la seva opinió, el cervell del frau va ser l'exgerent de l'hospital Esperit Sant, Josep Maria Fàbregas, i la directora financera del centre, María N. G. De fet aquests van ser els dos únics retinguts per la policia a comissaria. La resta d'imputats, entre ells Boi Ruiz i altres càrrecs de la Unió Catalana d'Hospitals, van ser citats a declarar pel jutge, tot i que la Policia Nacional els va qualificar de detinguts.

Segons la policia, Ruiz era el "presumpte cooperador necessari en el frau de subvencions dels anys 1997 i 1998, i va certificar la realització dels cursos corresponents al Forcem 97 i 98".

Després de delcarar, Boi Ruiz va mantenir que la patronal es va limitar a fer la demanda de ?subvencions a través d'"un pla conjunt de tots els nostres associats" i que no té "capacitat inspectora" en els seus centres. Va afegir que "cada hospital quan fa la liquidació econòmica és responsable de la veracitat dels documents que presenta" i a partir d'aquí "no sabem què passa dins dels centres".

Els denunciants donen ?credibilitat a la versió de Ruiz, i consideren que la falsificació de documents va ser urdida pels responsables de l'hospital Esperit Sant, mentre que la UCH simplement era qui tramitava la documentació.