El president de la Generalitat, Artur Mas, va presumir durant la seva intervenció d'haver constituït un Govern format per onze consellers de "sensibilitats diverses" dins del catalanisme i que "traspassa les fronteres dels partits polítics". Així es va expressar en l'acte de presa de possessió del seu equip de govern, al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, dos dies després de prendre ell possessió del seu càrrec en aquest escenari.

Després d'haver promès en campanya electoral que trucaria a la porta de personalitats de gran vàlua professional, militessin o no a CiU, perquè s'integressin en el seu govern, Mas ha aconseguit formar un executiu heterogeni. Hi ha quatre especialistes en la seva matèria no vinculats a l'aparell de cap partit: Andreu Mas-Colell (Economia i Coneixement), Boi Ruiz (Salut), Pilar Fernández Bozal (Justícia) i Francesc Xavier Mena (Empresa i Ocupació).

També hi figura un destacat exconseller socialista -Ferran Mascarell per a Cultura-, quatre dirigents de Convergència -Felip Puig per a Interior, Irene Rigau per a Ensenyament, Josep Lluís Cleries per a Benestar Social i Família i Lluís Recoder per a Territori i Sostenibilitat- i dos d'Unió, que són Joana Ortega, vicepresidenta i titular de Governació i Relacions Institucionals i Josep Maria Pelegrí, titular d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural.

Un govern sense fronteres

És un govern que traspassa les fronteres "dels partits polítics, que té amplitud i obertura de mires, que integra sensibilitats diverses que es mouen en el món del catalanisme", va remarcar Mas, especialment satisfet amb aquesta composició. Després de totes aquestes paraules totes les mirades es van dirigir cap al conseller de Cultura, l'exsocialista Ferran Mascarell que s'ho mirava des de la distància acompanyat per la resta de membres del govern.

Es tracta, segons el seu parer, d'un "govern de tots els ciutadans de Catalunya" i no només dels que van votar CiU.

"Aquest és un govern i un president que necessiten ser ajudats i volen ser ajudats", va subratllar Mas, que va recordar que pensa crear tres consells assessors, amb presència d'experts en el ram, per orientar el seu rumb en economia, sanitat i polítiques socials.

Mas va reconèixer que l'apel·latiu de "govern dels millors" és una apreciació "subjectiva", però sí que pot afermar-se que és un Govern "d'alta experiència i de molt alta qualitat professional: El país pot estar content", reblant així les seves paraules. El Govern haurà de fer front al repte d'"aixecar Catalunya" i treure-la de la crisi i no li espera una tasca senzilla, va admetre.

Per resumir-ho gràficament, Mas va recórrer una vegada més a un símil nàutic, tal com va fer durant l'acte d'investidura celebrat dilluns passat: "No tindrem una navegació fàcil. Espero que no us maregeu en aquesta navegació, que serà una mica moguda. Entre tots hem de portar aquest vaixell a bon port, encara que tinguem mar mogut, vents forts i onades altes". A bord, va recordar, naveguen "els 7,5 milions de catalans", als quals aquest executiu "ha de demostrar la seva eficiència i austeritat".

No va amagar tampoc que tindran una dificultat afegida, com és l'enorme "endeutament" de la Generalitat: "Amb menys diners, hem de fer més i millor", va assenyalar Mas, que va advocar per desplegar una bona política comunicativa per explicar l'acció de govern.

A més de donar-los l'enhorabona per assumir el càrrec de conseller, Mas els va agrair la seva disposició a arremangar-se, en un context tan delicat, i va demanar a les seves famílies que comprenguin que a partir d'ara els consellers "són una mica menys vostres i més de tots".

Després de l'acte solemne, els onze consellers van posar amb Mas a la galeria gòtica de Palau per a la foto de família, a la qual es van sumar el secretari de Govern, Germà Gordó, i el secretari general de Presidència i portaveu de l'executiu, Francesc Homs, abans de celebrar la seva primera reunió i iniciar el traspàs de carteres.

Brindis amb cava

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el seu nou Govern al complet van brindar amb cava per fer la presa de possessió dels onze consellers. En el moment del brindis, Mas va desitjar al seu gabinet "sort i bona feina", i després va assistir a la recepció organitzada al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat per a tots els assistents a l'acte. El dia de la presa de possessió de Mas va destacar per la presència de personalitats del món polític, econòmic i social català, i la presa de possessió dels consellers es va caracteritzar per la presència, sobretot, dels seus familiars. És el cas, per exemple, de la nova consellera d'Educació, la gironina Irene Rigau, que va aprofitar la recepció per presentar els seus cercles pròxims al nou president, i per fer-se la primera fotografia com a flamant consellera.