La Generalitat mantindrà aquest curs, en línies generals, la setmana blanca escolar, que té previst eliminar, per evitar "confusió" i facilitar les coses a les escoles i instituts que la tenen programada, com reclamava fa poc la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac). Ho va assegurar en declaracions a Europa Press, la nova consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, que ha assegurat màxim respecte a les previsions dels centres, i ha garantit consens entre Govern, escoles i pares que vegin amb bons ulls evitar la setmana blanca aquest any.

Els centres poden escollir que les vacances siguin l'última setmana de febrer o la primera de març, segons la mesura projectada pel passat Executiu, que Rigau ha reiterat que la seva Conselleria eliminarà amb tota seguretat a partir del pròxim curs. Després d'un càlid traspàs de la cartera aquest dimecres, Rigau va assenyalar futurs canvis en la normativa relacionada amb l'elecció d'escoles, per afavorir "al màxim" la decisió dels pares, i alguns canvis en els decrets relatius a l'autonomia i direcció de centres.

"Desplegarem la Llei Catalana d'Educació", però la concreció d'aspectes d'algunes normatives relacionades amb el seu desplegament es canviaran després d'una extensa anàlisi. En qualsevol cas, el comès principal de Rigau en les pròximes dues legislatures, va dir que amb una no és suficient, és millorar l'èxit escolar dels alumnes catalans. Per reduir les taxes de fracàs escolar, va assenyalar la importància de donar suport als mestres.

En aquesta línia, el departament que lidera efectuarà una anàlisi del sistema, l'ordenació curricular i l'organització dels centres, tot això amb la complicitat de les famílies per millorar els resultats.

Recuperar l'aigua del Roine

El nou conseller d'Agricultura i Medi Rural, Josep Maria Pelegrí, va indicar que no descarta el transvasament d'aigua del riu Roine (França) a Catalunya com a solució definitiva a la sequera. Aquest transvasament és un projecte que el tripartit sempre havia descartat, ja que el Govern sortint afirmava que, amb la posada en marxa de dessalinitzadores, com la de la desembocadura del Llobregat, el subministrament d'aigua en la conurbació de Barcelona estava totalment garantit.En canvi, CiU sempre ha defensat l'opció de portar aigua de França a Catalunya, recordant el cost que té el procés de dessalinització i també que la planta del Prat no ha funcionat mai a ple rendiment. En declaracions a Catalunya Ràdio aquest dijous recollides per Europa Press, Pelegrí va recalcar que en qualsevol cas l'opció del Roine es pot estudiar, i també s'ha compromès a acabar el canal Segarra-Garrigues.

No al copagament

El nou conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va assegurar que el copagament no forma part actualment de l'agenda del Govern, per les conseqüències que ocasionaria precisament a les persones més vulnerables, com ja va assenyalar el president Artur Mas. "No és el moment adequat", va indicar Ruiz. En declaracions a Catalunya Ràdio, recollides per Europa Press, Ruiz ha apostat per una "revisió profunda" del sistema, i, com a defensor declarat del copagament, va lamentar que la mesura no s'hagués implantat en un altre moment, previ a la recessió econòmica. Defensa el copagament de serveis com el menú dels hospitals, com va fer anteriorment des de la seva posició de gerent de la patronal Unió Catalana d'Hospitals (La Unió), però insisteix que aquesta mesura no està prevista. En qualsevol cas, argumenta que una contribució del ciutadà hauria de ser aliena a la prestació sanitària, i per aquesta raó el cobrament de la matèria primera del menjar de l'hospital podria ser una via perquè la gent ha de menjar igualment a casa seva, va indicar.

Sense renunciar a una millora del finançament de la sanitat pública, la prioritat de Ruiz al capdavant de la Conselleria serà donar resposta a les persones que tenen problemes de salut, amb els recursos actuals.