El PSC va tractar ahir el president català, Artur Mas, de deslleial i d'irresponsable per assegurar que la Generalitat s'encaminava cap a la ruïna amb la gestió del tripartit, i va rebaixar les necessitats de tresoreria per al 2011 dels 11.000 milions d'euros que reclama el Govern de CiU a 8.788.

Els socialistes catalans fan aquestes consideracions en un document titulat "Nota sobre la situació de les finances de la Generalitat" que té una estructura molt similar al que l'anterior conseller d'Economia, Antoni Castells, va lliurar al nou Govern de CiU en el traspàs de poders.

En roda de premsa després de l'executiva socialista, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, es va limitar a comentar que aquest document -que no firma ningú- havia estat elaborat "en estricta connexió amb l'equip econòmic de l'anterior Govern".

D'aquesta forma, Iceta va donar lloc a especular amb el fet que l'exconseller Antoni Castells, que fins ara ha estat en silenci davant els atacs del nou Govern a les xifres facilitades pel tripartit, podria haver participat directament o indirectament en la seva redacció.

"Afirmar, com s'ha fet, que les finances de la Generalitat estan en una situació de ruïna és fals, indigne i deslleial, i constitueix una irresponsabilitat impròpia del president de la Generalitat", s'assegura en el document, que situa el dèficit real de la Generalitat el 2010 entorn del 3,2%.

I és que, segons el document, encarregat pel primer secretari del PSC i expresident català José Montilla, el 3,6% del PIB de dèficit amb què s'estima que la Generalitat va tancar el 2010 està "distorsionat per l'efecte del diferent comportament de les entregues efectuades per l'Estat a compte del model de finançament".

També el PSC explica l'augment del dèficit previst el 2010 per la caiguda dels ingressos i no per un "descontrol" en la despesa, alhora que apunta que les necessitats de tresoreria el 2011 "fins i tot podrien ser menors" a aquests 8.788 milions "si es redueixen les necessitats derivades de la variació d'actius financers".

Iceta va insistir a culpar el Govern de CiU de manipular les dades per "dramatitzar" la situació de les finances de la Generalitat i per "justificar" a la vegada retallades en matèria social i d'inversions que el PSC entén que no caldrien per complir amb el dèficit de l'1,3% marcat per l'Estat per al 2011.

Iceta va advertir ahir que si el Govern segueix sense presentar al parlament català el pla d'estabilitat que ha enviat al Govern espanyol, "difícilment" podrà avenir-se a negociar els pressupostos de la Generalitat per a 2011.

"Si comencem tan malament es fa molt difícil pensar que hi hagi escenaris de col·laboració", va apuntar Iceta, que va instar de nou el president català a ajornar la seva promesa electoral d'eliminar l'impost de successions.

La resposta

El secretari general de presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va criticar que el PSC afavoreixi els interessos del Govern i no els de Catalunya en rebaixar fins a 8.788 milions les necessitats financeres de la Generalitat.

"No sé si és per raons electoralistes o per dependència del PSOE, però no deixa de sorprendre que el PSC s'alineï amb tanta facilitat, no amb l'interès de Catalunya, sinó que sembla que treballi per a l'interès del Govern", va esgrimir en declaracions als periodistes al Palau de la Generalitat.

El portaveu va reprotxar als socialistes catalans que rebaixant les necessitats financeres de la Generalitat en plena negociació entre els Executius català i central fan guanyar "terreny argumentatiu" al Govern central.

Tot i que va rebutjar entrar en una batalla de xifres amb el PSC, Homs va sostenir també que, en el moment que el Govern trasllada a l'executiu central que les necessitats financeres de la Generalitat per al 2011 passen els 11.000 milions d'euros, és perquè està en condicions d'acreditar aquesta xifra, ja que, "d'una altra manera, faria el ridícul".