02 de març de 2011
02.03.2011
Denúncia de la Generalitat

L'Estat no va qüestionar el dèficit amb el tripartit

Homs reclama al govern espanyol que compensi Catalunya per decisions com rebaixar els bitllets de Rodalies

01.03.2011 | 18:58
Francesc Homs.

El Govern ha reclamat al govern espanyol que assumeixi la seva 'part de responsabilitat' pel dèficit públic català i ha denunciat que al novembre, uns dies abans de les eleccions, l'executiu del PSOE va donar per bones les xifres presentades pel tripartit i va dir que Catalunya 'complia els objectius del dèficit'. Per Homs, 'crida l'atenció tot plegat' quan ara Salgado situa Catalunya entre les quatre comunitats amb pitjors xifres. A més, Homs ha instat l'Estat a complir amb el 'principi de lleialtat institucional' i compensar la Generalitat per decisions com rebaixar els bitllets de Rodalies, que ha deixat en mans de l'ATM. 'Ells conviden a cafè i després diu que paguis el compte', ha lamentat.

'El govern espanyol no pot anar prenent mesures que comporten despeses de la Generalitat i després criticar que gastem més del compte sense compensar aquestes despeses', ha denunciat Homs després de la reunió del Consell Executiu. 'Ells conviden a cafè, la gent es pren el cafè i després et diuen que paguis el compte', ha denunciat, una situació que 'no és assumible i s'ha de denunciar'.

L'últim cas, segons ha assegurat Homs, és la rebaixa del cost del bitllet de Rodalies que es va aprovar aquest divendres al Consell de Ministres, una decisió que, en el cas de Catalunya, el portaveu del Govern ha situat en mans de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Homs ha dit que aquest és un exemple d'una decisió del govern espanyol que suposa despeses a la Generalitat i que se li hauria de 'compensar'. A més, ha lamentat que la Generalitat ha conegut aquesta mesura -o la de rebaixar la velocitat màxima a 110 km/h- 'sobre la marxa' i ha dit veure-hi una 'certa improvisació'.

Homs ha explicat que intentaran posar 'el màxim de sentit comú possible' en l'aplicació d'aquestes mesures, tot i no ha aclarit si la intenció del Govern és aplicar la rebaixa del preu del bitllet. El portaveu del Govern s'ha preguntat 'qui ho paga' i ha denunciat que, mentre que es critica el dèficit de Catalunya, es prenen aquest tipus de decisions. 'Es fa una crítica implícita al dispendi de les comunitats autònomes i últimament només li toca el rebre a Catalunya, però després ens demanen que, a costa dels diners públics dels catalans, quan convé apliquem una mesura o una llei', ha lamentat, una actitud de l'Estat que 'cansa'.

Per això, considera que la Generalitat hauria de ser 'compensada' per totes aquelles decisions del govern espanyol que li acabin afectant, com la rebaixa en el bitllet de Rodalies. I ha recordat que, més enllà d'un criteri que defensi la Generalitat, 'ho diu la llei' i 'es coneix com a principi de lleialtat institucional'. 'Ells conviden a cafè, la gent es pren el cafè i després diu que paguis el compte', ha denunciat, una situació que no veu 'assumible'. Homs ha lamentat que, la passada legislatura, es va posar el 'comptador a zero' amb els deutes de l'Estat cap a Catalunya en concepte de lleialtat institucional quan es va pactar el nou model de finançament, i creu que ara 's'ha de dir prou'.

Sobre les xifres de dèficit fetes públiques aquest mateix dimarts per Elena Salgado, Homs ha recordat que el govern espanyol va afirmar el 24 de novembre, 'quatre dies abans de les eleccions del 28-N', que 'Catalunya complia els objectius de dèficit i ara som els pitjors'. 'Crida l'atenció tot plegat', ha constatat, tot afegint que 'el govern espanyol alguna responsabilitat hi deu tenir en tot això'. Homs, a més, ha recordat que a l'Estat hi havia un 'govern amic' cap a la Generalitat.

Homs ha recordat que el pla de reequilibri financer que ha presentat el Govern apunta en una de les seves línies a 'la responsabilitat de l'Estat'. 'O és que ara ens hem polit tot aquest diferencial de dèficit en dos mesos?', s'ha preguntat, fet que és 'materialment impossible'. 'Alguna responsabilitat hauria d'assumir el govern de l'Estat en tot això', ha afirmat, tot afegint que 'la pregunta és si pensen fer alguna cosa'. Entre altres, el pla de viabilitat financera presentat per la Generalitat al Ministeri d'Economia demana al govern espanyol el pagament del fons de competitivitat i el compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook