L'any 2009 a Catalunya 81 persones van ser víctimes d'un homicidi. L'any 2010 han estat 96. Un augment de 15 morts que l'expliquen els crims d'Olot. Llavors Pere Puig va assassinar 4 persones i el zelador de la residència de 'La Caritat' n'ha reconegut haver assassinat 11 més. La gran majoria dels homicidis que van ser perpetrats a Catalunya durant l'any passat han estat resolts per la policia, però en 11 casos l'homicida encara no ha estat detingut.

D'altra banda, els robatoris amb força en domicilis a Catalunya van augmentar el 2010 un 17% respecte el 2009, cosa que s'explica, en part, per la crisi econòmica. Segons el Departament d'Interior, aquest tipus de delictes són menys especialitzats que en anys anteriors, però més 'intensos'. Tot i això, els delictes i les faltes coneguts pels Mossos i les policies locals van disminuir un 1,42% l'any passat. Un dels àmbits on ha pujat la criminalitat són els homicidis i assassinats, que van créixer un 20%, arribant als 96. El conseller Felip Puig ha subratllat que l'augment de 15 homicidis es corresponen amb les morts dels crims d'Olot de Pere Puig i el zelador de 'La Caritat'.

Durant el 2010 van tenir lloc a Catalunya 3.296 robatoris amb força en domicili més que l'any anterior, un 17% més. 'Abans preocupaven un augment del nombre de furts, ara preocupa les entrades en pisos per la força per robar', ha explicat el conseller Felip Puig. 'Centrarem aquí els nostres esforços per aconseguir que disminueixin de la mateixa manera que ho hem aconseguit amb els furts'.

Aquests robatoris tenen lloc sobretot en zones urbanes, l'augment es concentra especialment a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana. Interior ha insistit però que han disminuït els robatoris anomenats 'silenciosos', que tenien lloc mentre els propietaris dormien, i els irrompien als habitatges amb violència contra els propietaris. 'Són sobretot entrades que es fan perquè algú oblida una finestra oberta o una porta mal tancada', ha subratllat el director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat.

Els recull penal de fets penals publicat aquest dimecres per la conselleria demostra, a grans trets, que 'la qualitat' dels delictes i faltes 'ha disminuït molt' però, en canvi, 'ha augmentat la seva intensitat', ha explicat l'exsecretari Joan Delort, en la seva darrera compareixença pública que ha servit perquè Puig li agraís novament els serveis prestats.

La conclusió de l'informe, en paraules del conseller, és que la crisi econòmica i les elevades xifres d'atur estan abocant a moltes persones a optar per vies delictives per buscar-se la vida. Una conseqüència que ha provocat que es registrin uns fets delictius que no demostren massa perícia i no són especialment elaborats.

Les dades també reflecteixen que al llarg de 2010 van disminuir els robatoris amb força en establiments comercials (-8%), les estrebades al carrer (-6%) i els robatoris amb força a l'interior de vehicles (-8%).