04 de març de 2011
04.03.2011
Sanitat

L'Estat deu a Salut 24 milions en conceptes administratius

El Govern diu que l'increment de les llistes d'espera per les mesures de contenció pressupostària és temporal

03.03.2011 | 15:47

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha xifrat en 24 milions d'euros el deute de l'Estat amb Catalunya en conceptes administratius relatius a la sanitat.

En declaracions a Catalunya Ràdio recollides per Europa Press, Ruiz ha confiat que la retallada del 10% del pressupost sanitari -prop de 1.000 milions d'euros- no alterarà el límit legal de sis mesos d'espera per a 14 operacions no urgents.

Com ja va fer en la seva compareixença pública aquest dimecres, Ruiz ha deixat la porta oberta a la possibilitat, només en cas que calgués, de reajustar el decret pel qual Salut es va comprometre a operar en 180 dies determinades molèsties.

D'altra banda, la Generalitat ha precisat aquest dijous que és temporal l'increment que hi haurà de les llistes d'espera a causa de les mesures de contenció pressupostària a l'àmbit sanitari.

Ho ha dit en declaracions a Rac 1 recollides per Europa Press el secretari general de presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, el dia després que que el conseller de Salut, Boi Ruiz, indiqués que la retallada del pressupost dels centres assistencials implicarà una demora de les operacions quirúrgiques no urgents.

Homs ha indicat que aquestes retallades tenen tot el sentit per aconseguir que entre 2012 i 2013 Catalunya tingui una "millor sanitat i menys cues", i que aquest és l'objectiu amb el qual treballa l'Executiu autonòmic.

Ha assegurat que el Govern farà un gran esforç de comunicació per explicar per què es veu obligat a prendre aquestes mesures, tot i que ha recalcat que no pensa posar el focus a culpar el tripartit de l'estat de les finances catalanes.

Si el Govern s'explica bé, hi ha prou maduresa entre els catalans perquè tinguin clar que la retallada no respon a cap capritx sinó que és una cosa necessària, pel qual ha demanat als seus companys de l'Executiu que tinguin el "coratge" necessari, ha dit Homs.

"Passar de la cultura de la despesa a la de l'estalvi d'un dia per l'altre és un miracle", ha afegit el portaveu, qui ha deixat clar que malgrat les retallades, Mas i el seu equip estan plenament compromesos en uns serveis públics de qualitat.

"Tenim la certesa i la seguretat que en aquest país tenim una de les millors sanitats públiques del món i la seguirem tenint", ha sostingut, tot i que la diferència és que amb la crisi, ha de donar-se prioritat al que és realment important i urgent.

Homs ha reconegut que entén perfectament que la retallada causi malestar, tot i que ha proclamat que el Govern "no renuncia" en cap moment a una sanitat pública de qualitat.

Ha asseverat que tot i que no vol atribuir a ningú les culpes de res, amb el tripartit la Generalitat estava instal·lada en "la inèrcia de la cultura del gastar", cosa que amb la crisi ha d'acabar-se per evitar que l'administració catalana entri en una situació de col·lapse.

Després de tornar a garantir que el pagament de les nòmines està totalment garantit, ha indicat que el Govern treballa perquè el 2012 Catalunya pugui superar els reptes que té sobre la taula, "tant des del punt de vista polític com econòmic".

"Si el 2011 fem els deures, és probable que tinguem unes condicions de reactivació econòmica millors", ha dit Homs, qui ha indicat que aquest és l'any de la pedagogia: d'una banda, cal explicar bé les retallades, i de l'altra, també els problemes financers que té la Generalitat.

Així, el Govern també posarà el focus a explicar "el que representa l'espoliació fiscal que pesa" sobre Catalunya, i que implica que la comunitat necessiti un nou model de finançament, el pacte fiscal que l'equipari al concert econòmic basc i navarrès i que exigeix CiU.

Davant de les mesures d'austeritat energètica adoptades pel govern Espanyol, Homs ha lamentat que José Luis Rodríguez Zapatero anunciï mesures que afecten les administracions locals i autonòmiques sense haver-hi cap diàleg previ.

En qualsevol cas, ha dit que la Generalitat no té intenció de "dissimular els enganys" del Govern espanyol, i ha demanat a Zapatero i al seu equip que respectin les competències de les altres administracions i que tinguin una actitud de lleialtat institucional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook