El president de la Generalitat, Artur Mas, va reiterar ahir que Catalunya no pagarà les mesures d'estalvi energètic adoptades unilateralment pel Govern central, i va mostrar els seus dubtes que mesures com la reducció del límit de velocitat a 110 quilòmetres per hora o el canvi de bombetes en l'enllumenat públic resultin eficaços.

«El que nosaltres no farem és pagar les decisions que es prenen des de Madrid sense consultar-nos», va dir el president de la Generalitat en resposta a la iniciativa del Govern de rebaixar el preu de determinats mitjans de transport públic que depenen de comunitats autònomes o ajuntaments.

«Volen prendre decisions d'estalvi energètic? Que ens les consultin i les prenem de manera comuna i decidim com les paguem», va reclamar en roda de premsa durant una visita a Brussel·les.

«El que no pot ser és decidir a Madrid i que nosaltres després, en un moment en el qual hem de reduir la despesa, hàgim de pagar per les decisions que prenen ells i que a més nosaltres tenim dubtes clars de la seva eficàcia», va insistir.

«Estem assistint a una pressió excessiva per part del Govern espanyol, que ha d'entendre que té unes determinades competències però que no les té totes i ha de ser educat i negociador. Ha de seure a parlar i negociar amb els altres governs que tenen responsabilitats i competències molt importants», va remarcar Mas.

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, va coincidir que les mesures adoptades pel Govern són simbòliques i «no garanteixen cap eficàcia».

«El que no ha fet el Govern central és la reforma del sector energètic. Aquí el problema real és que Espanya té una gran dependència energètica, pròxima al 80%, i que el Govern socialista és incapaç de presentar una reforma estructural del sector energètic», va criticar.

Viatge a l'estranger

En el seu primer viatge a l'estranger com a president, Artur Mas, es va comprometre davant del president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, a aplicar una «política d'austeritat i d'estrenye's el cinturó» per retallar el dèficit públic.

«Li hem dit al president de la Comissió Europea que l'actual Govern de Catalunya està compromès en aquest camí d'austeritat i de rigor des del punt de vista de l'administració dels diners públics i que faríem aquest esforç i a consciència", va explicar Mas.

Segons el president de la Generalitat, aquest compromís era «obligat per donar una imatge de màxima serietat davant de la UE i recuperar el prestigi de Catalunya».

«No podem ser una excepció respecte al que ha passat a les famílies, a les persones, a les petites empreses, als autònoms. També les administracions s'han d'estrènyer el cinturó», va assenyalar Mas.

Segons Mas, Barroso coneixia la dinàmica del Govern català i era conscient que s'estan aplicant les mesures necessàries per contribuir a la reducció del dèficit públic.

Durant la reunió, en què també va participar el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, es va abordar també la situació al nord de l'Àfrica després de les revoltes ciutadanes iniciades a Tunísia i Egipte.