El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha posat de relleu el silenci que PSC, ERC i ICV-EUiA, les tres formacions que componien l'anterior govern tripartit, han mantingut en relació amb la investigació judicial sobre presumptes irregularitats en l'empresa pública Gisa.

En la seva carta web setmanal, Duran ha recordat que els fets sota investigació se cenyeixen al període de govern del tripartit.

"Si això ens hagués passat a nosaltres, l'oposició ja estaria demanant els caps polítics de vés a saber quants consellers i les compareixences de vés a saber quants dirigents de la coalició", afirma.

"Ara bé, això ha passat amb el tripartit, i aquí no passa res", sentencia.

Preguntes de l'oposició

Mentrestant, l'oposició parlamentària segueix qüestionant la figura de Duran pel seu paper dins del Govern català, concretament com a assessor en matèria internacional i els costos que això comporta.

La portaveu adjunta del Grup Parlamentari Socialista i diputada al Parlament, Laia Bonet, va registrar ahir per escrit una bateria de vuit preguntes al Govern per saber el cost de la presència del líder d'Unió, Antoni Duran i Lleida, al viatge del president de la Generalitat, Artur Mas, a Brussel·les. Bonet ha volgut saber 'en qualitat de què ha anat Duran i Lleida a Brussel·les' acompanyant a Mas a la visita oficial a la capital europea, "quin ha estat el motiu la seva assistència" i "quins han estat els seus acompanyants". També va demanar a l'executiu que doni les xifres del cost, desglossat per conceptes, de la presència de Duran i dels seus acompanyants.

A més, la diputada socialista també va preguntar a l'executiu pels costos derivats de la presència de Duran i Lleida i dels seus acompanyant per saber qui ho ha pagat. Per altra banda, també va demanar al Govern si el Secretari d'Afers Exteriors va assistir a la visita.

El president de la Generalitat va fer aquest dijous el seu primer viatge institucional com a president. Va ser a Brussel·les i va estar acompanyat per Duran i Lleida, que presideix les comissions bilaterals entre l'Estat i la Generalitat. El líder d'Unió, a més, també assessora el Govern en matèria internacional. Duran va estar present amb Mas en la reunió amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

ICV no ho entén

Des d'ICV, el líder del partit, Joan Herrera, va considerar que si el viatge a la capital europea era del Govern de la Generalitat no s'entén perquè el diputat al Congrés dels Diputats i president de la Comissió de Traspassos també va anar-hi si no en forma part.

D'altra banda, Herrera va lamentar també que el president Mas presumeixi de les retallades socials a Europa que afecten la vida de moltes persones.