05 de març de 2011
05.03.2011
Estalvi energètic

Mas: 'La Generalitat no pagarà les decisions de Madrid'

El president català retreu a l'executiu de Zapatero que no consulti les mesures que impulsa per l'estalvi energètic

05.03.2011 | 16:33

El president català, Artur Mas, ha advertit que la Generalitat no pagarà les decisions que el govern espanyol prengui sense haver-li consultat abans. 'Això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser', ha denunciat, referint-se als 'brindis al sol' i les mesures 'd'eficàcia més que dubtosa' que ha pres l'executiu de Zapatero davant l'escalada de preus del petroli, com 'la reducció del preu dels bitllets' de Renfe o 'els 110 km/h'. 'No pot ser que en un moment en què se'ns demana que reduïm el nostre pressupost haguem de pagar les seves decisions', s'ha queixat Mas des de Brussel·les, després de reunir-se amb l'ambaixador espanyol davant la UE, Luís Planas.

'Com a president de la Generalitat us puc dir que el que nosaltres no farem és pagar aquelles decisions que es prenen des de Madrid sense consultar-nos', ha anunciat Mas. 'Si volen prendre decisions d'estalvi energètic que ens les consultin, les prenem de forma comuna i decidim com les paguem, però això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser', ha denunciat el President. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ja va denunciar dimarts que 'el govern espanyol convida a cafè i després et diu que paguis tu el compte'.

El secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que aquest dijous també és a Brussel·les, ha recordat a Zapatero que 'per llei, el govern espanyol està obligat a pagar a la Generalitat el cost que tingui la implementació d'una mesura unilateral i a compensar-la pels ingressos que pugui deixar de rebre'. Duran, que presideix la comissió bilateral Estat-Generalitat, ha criticat que les mesures del govern espanyol 'són simbòliques i no garanteixen cap eficàcia'. 'El problema real és la dependència energètica d'Espanya, del 80%', però 'poc eficaç serà' estalviar amb 'les bombetes, les rodes i les velocitats', ha lamentat Duran.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, rebrà aquesta tarda Mas i Duran, que li demanaran que declari prioritari el corredor ferroviari mediterrani de mercaderies. 'Ens interessa com el pa que mengem, perquè voldria dir vies d'ample europeu que ens permetin treure les nostres mercaderies a la resta d'Europa, dels nostres ports, de les nostres àrees logístiques', ha explicat Mas. El President ha defensat que 'la recuperació econòmica' passa per millorar la 'capacitat d'internacionalització i exportació' i ha recordat que l'arc mediterrani d'Algesires a Figueres suposa 'el 50% de tot el comerç exterior de l'Estat'.

Mas i Duran també abordaran en la reunió a la planta 13 del Berlaymont, la seu de la Comissió Europea on té el seu despatx Barroso, 'la política mediterrània'. Després de les revoltes al món àrab, Mas i Duran volen convèncer Barroso de la 'necessitat d'aprofitar la Unió per la Mediterrània, i per tant Barcelona i Catalunya', on té la seu aquesta organització ressuscitada el 2008 per Nicolas Sarkozy, 'per fer l'ofensiva necessària per part de la UE per ajudar els països de la riba sud del Mediterrani i normalitzar la seva situació interna'.

Mas ha visitat aquest dijous al matí la delegació del Govern davant la UE i s'ha entrevistat amb el seu delegat, Joan Prat, amb el nou secretari general d'Afers Exteriors, Senén Florensa, i amb l'eurodiputat Ramon Tremosa. Mas ha demanat 'prestigi, eficàcia i catalanitat' als treballadors de la delegació i els ha advertit que 'amb menys' hauran de fer 'més i millor'. 'Us demano que tot el que es faci des d'aquí estigui impregnat de catalanitat, us heu de sentir orgullosos', els ha advertit el President. Mas s'ha reunit també aquest matí amb el líder de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates a l'Eurocambra, l'exprimer ministre belga Guy Verhofstadt.

Mas defensa que el nou delegat de Govern davant la UE 'parla català i no és del PP'

En el primer dia al càrrec del nou delegat de Govern davant la Unió Europea, Joan Prat, Mas ha defensat l'elecció del fins ara exambaixador d'Espanya a Holanda per defensar els interessos catalans a Brussel·les. 'És una decisió que vaig comentar amb en Duran, que m'ho va aconsellar vivament, i també amb l'expresident Pujol, que també el coneixia, i estic segur que la decisió que s'ha pres és la bona', ha explicat el president.

Mas considera que Prat és la persona idònia per defensar els tres pilars de l'actuació a Brussel·les del govern català: prestigi, eficàcia i catalanitat. 'Hem de recuperar el prestigi de Catalunya, perquè Catalunya val molt més que la imatge que té actualment i Prat ens pot ajudar molt', ha defensat Mas. 'Pel que fa a l'eficàcia, encara ens pot ajudar més, perquè és una persona que coneix tots els ressorts de la UE i sap com manegar-se, en aquesta UE molt complexa', considera.

A més, Mas ha insistit que també cal defensar la catalanitat a Brussel·les, per donar a conèixer la realitat 'en tots els seus aspectes', des del cultural i lingüístic fins l'econòmic, el polític, el nacional i l'identitari. 'Sé que en el seu moment hi va haver una determinada interpretació però el nou delegat parla català i es creu el català', ha afirmat. 'És català i no és del PP', ha afegit Mas fent referència a les crítiques 'exagerades', segons el president, que va rebre Prat quan va ser nomenat. 'Va treballar més per càrrecs del PSOE que no del PP', ha volgut aclarir Mas, que ha subratllat que 'en el moment en què s'accepta ser delegat d'un govern, s'assumeix el projecte de govern'. 'El projecte del govern és molt clar i passa per ser eficaços, per recuperar l'economia catalana, per crear llocs de treball, per tenir prestigi i per fer-ho des de la catalanitat. I això en Joan Prats ho assumeix al 100%', ha insistit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook