El Govern de la Generalitat promourà un canvi en la legislació per tallar el degoteig d'"injustos" processos judicials contra alcaldes de diverses localitats catalanes per abocaments d'aigües residuals perquè entén que els consistoris queden superats en la seva tasca d'evitar-los ja que no disposen dels recursos necessaris per construir-hi depuradores. El secretari de Sostenibilitat i Medi Ambient de la Generalitat, Josep Enric Llebot, va assenyalar ahir que és una "responsabilitat" de l'administració intentar frenar una dinàmica "trampa" que ha generat denúncies contra un mínim de 15 municipis de Tarragona i Barcelona.

"Els alcaldes poden ser-ne responsables, però no tenen les eines per evitar que això passi", va considerar Llebot, alhora que va advocar per canvis puntuals a la llei que permetin passar per alt aquells casos en els quals la contaminació es produeix tan sols per una falta de fons per emprendre les inversions en sanejament previstes. De fet, el deute conjunt de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL) suma 2.450 milions d'euros, de manera que l'actuació de Llebot al capdavant de Sostenibilitat se centrarà, en un primer moment, a aconseguir que l'agència sigui "econòmicament viable". Això passa, obligatòriament, per "prioritzar-ne" inversions.

Llebot va distingir entre les denúncies puntuals en les quals hi ha un pla aprovat sense materialitzar-se (contra les quals ja s'han manifestat els consells comarcals de l'Alt Penedès i del Maresme, i la Federació de Municipis de Catalunya), d'aquelles en les quals les instal·lacions de sanejament estiguin mal gestionades, casos per als quals ha demanat "que hi caigui el pes de la llei".

L'Agència Catalana de l'Aigua va aprovar, el 2005, el pla de sanejament d'aigües residuals urbanes (Psaru), que en substituïa un altre elaborat el 2002, que preveia la inversió de prop de 1.000 milions d'euros per aconseguir eliminar la contaminació per abocaments d'aigua domèstics a l'horitzó del 2014. Tot i això, la crisi econòmica compromet part d'aquestes actuacions. Davant de la probabilitat que la Fiscalia de Medi Ambient continuï aplicant la llei i obrint-ne nous processos contra alcaldes,

Llebot advoca per parlar amb l'esmentat organisme judicial "perquè entengui aquesta situació" i ha considerat "lamentable" que hi hagi alcaldes imputats. També que hi hagi abocaments de residus domèstics i que no hi hagi diners per emprendre inversions.