08 de març de 2011
08.03.2011
Dependència

Els cuidadors informals estalvien 5.500 milions a la Generalitat

Les cures de familiars i amics a persones dependents de 65 anys o més suposen un 2,75% del PIB català

07.03.2011 | 18:49

Els cuidadors no professionals estalvien 5.585,42 milions d'euros l'any a les arques de la Generalitat de Catalunya en atenció a persones dependents de 65 anys i més, segons un informe de les universitats de Castella-la Manxa, Múrcia i la Uned per a l'Institut d'Estudis Fiscals.

El cost, que representa el 2,75% del PIB, s'ha calculat en base a l''Informe de les Persones Grans 2008' que atorga el valor de l'hora de servei públic a domicili referit a cada comunitat autònoma.

A tot Espanya, els cuidadors informals estalvien 39.156,40 milions a l'any; Andalusia és on més s'estalvia el govern autonòmic (7.973,81 milions) mentre que Ceuta-Melilla, la comunitat on menys (208,21).

Per a aquest còmput s'han recollit les hores de cura informals totals, és a dir, les que presten familiars i amics, i s'han exclòs les hores d'atencions personals prestades en centres de dia i altres serveis professionals, així com les prestades per estrangers que no formen part del sector sociosanitari, altres empleats de la llar, ONG, i associacions i empreses privades.

L'investigador Juan Oliva ha destacat la necessitat de tenir en compte la xarxa de suport afectiu a l'hora d'implementar polítiques per a dependents, ja que "del contrari, ensopegaria constantment amb ineficiències i inequitats".

En aquest sentit, ha afegit que un pla integral per a la dependència "exigeix incloure el paper i l'atenció al cuidador principal dels dependents i reconèixer-los el paper complert".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook