Els advocats de les famílies de quatre dels cinc bombers morts en l'incendi d'Horta de Sant Joan demanaran la imputació de l'exconseller d'Interior, Joan Saura, i de l'exsecretari general del departament, Joan Boada, per un presumpte delicte d'obstrucció de la justícia en la investigació.

L'acusació particular demana també la imputació de tres persones més: Antoni Rifà, Agustí Gatell i Joan Rovira, alts comandaments del cos de Bombers quan va ocórrer l'incendi, l'estiu del 2009.

Els advocats dels familiars mantenen que tots ells van pressionar i van coaccionar diversos testimonis per intentar canviar la seva declaració davant la jutge durant el procés d'instrucció de la tragèdia, segons que va explicar ahir l'advocat d'una de les famílies, Pau Simarro, en una roda de premsa celebrada a Lleida.

És per això que demanen la seva imputació per presumpta obstrucció de la justícia, delicte que està penat amb fins a 4 anys de presó. Simarro, en nom dels altres dos advocats que es personaran en aquesta nova via d'acusació, va assenyalar que Saura, Boada i els tres alts comandaments dels bombers "han incidit de forma incorrecta, irregular i delictiva" sobre la investigació, intentant "adoctrinar" el cos amb reunions en les quals s'explicava la seva versió del que va passar a Horta, i també coaccionant certes persones perquè ocultessin determinada informació davant la jutge.

Sopar controvertit

L'advocat va explicar, en aquest sentit, que la mateixa nit de l'incendi, Saura, Boada i l'expresident de la Generalitat, José Montilla, van sopar a Horta de Sant Joan amb l'alcalde del municipi, Àngel Ferràs, qui s'hi havia mostrat molt crític amb l'actuació dels comandaments dels Bombers.

Ferràs va denunciar posteriorment que en aquest sopar es va sentir "pressionat" per les paraules de Saura i Boada, els quals presumptament el van comminar a canviar les seves declaracions.

Pel fet que José Montilla fos present en aquell sopar, Simarro va afirmar que "és molt probable" que, si admet el jutge a tràmit aquesta nova denúncia, sigui citat a declarar com a testimoni.