09 de març de 2011
09.03.2011
Congrés dels Diputats

Duran podrà compaginar la Generalitat i l'escó

El Congrés li dóna llum verda per fer les dues feines però adverteix que no se'l considerarà membre del Govern

08.03.2011 | 15:40
La Comissió de l´Estatut del Diputat, presidida pel coordinador de diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès.

La Comissió de l'Estatut del Diputat del Congrés ha donat llum verda aquest dimarts al Josep Antoni duran i Lleida per compaginar la seva tasca com a diputat a les Corts amb la de representant del Govern a les quatre comissions bilaterals Estat-Generalitat, on exercirà de president de la part catalana. No obstant això, el dictamen aprovat per la comissió inclou dues condicions: Duran ha de complir amb les seves funcions com a membre del Congrés, i en cap cas pot ser considerat com a conseller del Govern. El text s'elevarà al Ple, que l'aprovarà el pròxim dijous com a mínim amb el vot afirmatiu de PSOE, PP, CiU i PNB.

La Comissió, presidida pel coordinador de diputats i senadors del PSC a Madrid, Daniel Fernández, ha analitzat si Duran pot compaginar els càrrecs i si percep una retribució complementària a la de diputat per fer aquestes funcions.

Segons fonts parlamentàries, els diputats han concedit la compatibilitat perquè entenen que la tasca de representació del Govern no contradiu en cap moment l'Estatut del Diputat ni pel que fa a les qüestions de reglament ni tampoc a les econòmiques perquè Duran no rep cap incentiu econòmic per fer aquesta funció.

No obstant això, el dictamen que arribarà aquest dijous al Ple del Congrés inclou dues condicions lligades a aquesta compatibilitat. La primera és que la feina de Duran i Lleida com a president de la part catalana a les quatre comissions Estat-Generalitat no ha d'afectar el règim de 'dedicació absoluta' -que d'acord als precedents no implica dedicació exclusiva- a l'activitat parlamentària al Congrés dels Diputats. És a dir, que Duran ha de complir amb el calendari que li suposa el càrrec de portaveu del Congrés i de la Comissió d'Exteriors, a més d'assistir als plens.

Segons fonts parlamentàries aquesta advertència es fa a Duran perquè el seu cas incorpora novetats destacades respecte als anteriors diputats que també havien demanat la compatibilitat.

En primer lloc, mai fins ara s'havia demanat permís per compaginar la funció de diputat amb la de quatre comissions bilaterals -fins ara com a màxim havia estat una-, i en segon lloc perquè tampoc s'havia demanat per fer-ho en funció de president de la part autonòmica -fins ara com a màxim s'havia demanat permís per exercir de vocal-.

La segona advertència del Congrés és que Duran no pot ser considerat en cap cas com a membre del govern de la Generalitat en funció de la seva tasca com a representant del Govern a les comissions. Si fos així, afirmen aquestes fonts, les tasques serien clarament incompatibles i el criteri de la Comissió seria que equivaldria a una situació d'incompatibilitat i Duran no pot presidir les bilaterals i ser diputat alhora.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook