10 de març de 2011
10.03.2011
A tots els bitllets

Foment pagarà la rebaixa dels bitllets de Renfe

L'Estat pagarà a Catalunya 6,75 milions per rebaixar un 5% el preu del transport públic de l'abril al juny

09.03.2011 | 10:59
Foment podria pagar la rebaixa dels bitllets de Renfe.

El govern espanyol pagarà a Catalunya 6,75 MEUR per tal de compensar la rebaixa del 5% del preu del bitllet del transport públic que s'aplicarà de l'1 d'abril al 30 de juny. Aquest és l'acord a què han arribat Generalitat i Ministeri de Foment en una reunió a Madrid i que ha explicat des del Parlament el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. La rebaixa del bitllet no només afectarà a Rodalies i Regionals, com inicialment preveia el pla d'estalvi energètic estatal, sinó que també s'aplicarà als títols integrats, com la T-10, de manera que també se'n podran beneficiar usuaris de metro o autobús. Tot i el pacte, Recoder ha remarcat que la Generalitat no hauria aplicat la mesura.

Des dels passadissos del Parlament, Recoder ha explicat l'acord que simultàniament s'estava tancant a Madrid en la reunió entre el Ministeri de Foment i representants dels governs de Catalunya, Astúries i la Comunitat de Madrid. Foment pagarà a aquests tres territoris 21 MEUR
per compensar la rebaixa d'un 5% dels bitllets de transport que preveu el pla d'estalvi energètic del govern espanyol.

En concret a Catalunya, se signarà un conveni per valor de 6,75 MEUR que entrarà en vigor l'1 d'abril i fins al 30 de juny. Així, si no hi ha pròrroga a partir del juliol, la rebaixa en el preu del bitllet de transport públic s'aplicarà durant tres mesos, tot i que en altres punts de l'Estat es va iniciar el passat 7 de març. El Govern va xifrar fa unes setmanes en 26 MEUR el cost d'aplicar la mesura, però Recoder ha aclarit que es feia referència a la xifra anual i que l'acord abasta tres mesos.

Recoder, però, ha explicat que l'acord amb Foment va més enllà dels bitllets dels serveis de Rodalies i de Regionals, i que també afectarà al preu dels bitllets integrats. Així, a partir de l'1 d'abril, títols com la T-10 o la T-50/30 també costaran un 5% menys. Aquests títols són integrats i, per tant, es poden utilitzar tant per a Rodalies com a per a metro, autobusos, FGC o tramvia.

El conseller ha assegurat que aquesta no és una mesura que hagués aplicat el Govern de la Generalitat, ja que creu que 'no ajuda a incentivar l'ús del transport públic', però que es podrà aplicar a Catalunya un cop se signi el conveni amb el govern espanyol que garanteix la transferència dels 6,75 MEUR a Catalunya. Recoder sosté que la manera d'incentivar l'ús de transport públic és invertint i que així se li ha reclamat a Foment. 'Però de cap manera podríem privar els ciutadans d'aquest descompte', ha afegit el conseller, un cop s'ha arribat a l'acord.

A més, Recoder ha reiterat el 'descontent' de l'executiu català en la manera com s'ha aplicat la mesura. 'Les formes no ens agradat gens', ha assegurat, tot esperant que 'en una ocasió posterior no només ho puguem conèixer abans, sinó que puguem participar en la decisió'.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook