El president català, Artur Mas, va demanar als partits catalans que "facin pinya" a la comissió parlamentària d'estudi sobre el concert econòmic, a la qual el PPC va anunciar que acudirà encara que entén que la prioritat ara ha de ser la creació de llocs de treball i no l'anomenat "pacte fiscal". El Parlament va aprovar, a iniciativa d'ERC i amb amb els vots a favor dels republicans, CiU, ICV-EUiA i Solidaritat, una moció que permetrà que es constitueixi al Parlament una comissió per proposar un nou model de finançament, basat en el fet que Catalunya recapti, gestioni, inspeccioni i liquidi els impostos catalans i equipari els ingressos de la Generalitat als del concert econòmic. El PSC i PPC es van abstenir i Ciutadans hi va votar en contra. La moció també demana actualitzar les balances fiscals d'acord amb la voluntat expressada a la Comissió Mixta de Valoracions de 2 de desembre de 2004 i la seva publicació.

A la sessió de control al Parlament, Mas va expressar la seva "valoració altament positiva" del fet que es creï aquesta comissió i va afirmar que "seria bo" que el suport a la creació de la comissió i al pacte fiscal "s'estengués a molts altres grups parlamentaris" perquè, va rematar, "si fem pinya, tindrem més èxit en una matèria que és sensible". Davant aquests comentaris, en la seva intervenció, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va anunciar que la seva formació acudirà a la comissió sobre el concert, encara que els populars s'abstindran en la moció d'ERC sobre la creació d'aquesta. Sánchez-Camacho va posar l'accent en la necessitat que la Generalitat deixi de banda les "generalitats compartides per tots" sobre com afrontar la crisi i la creació de llocs de treball, i es va dirigir a Mas: "Jo li demano fets, propostes concretes, polítiques fiscals i laborals i incentius reals". La líder del PPC va recordat a Mas que des que és president de la Generalitat a Catalunya s'ha incrementat l'atur en 40.000 persones, davant la qual cosa li va demanar "responsabilitat", ja que això ja "no és herència".

El president d'ERC, Joan Puigcercós, va destacar que la moció pretén deixar clar "quin és el flux de recursos que famílies i empreses per la via fiscal paguen a l'Estat i quin és el retorn que té a Catalunya". Per la seva part, Mas va recordar que "el pacte fiscal és una cosa ambiciosa", que també ha de servir per "reforçar les polítiques de benestar", en al·lusió a la dures crítiques de l'esquerra a la "tisorada" del nou Govern en àrees com Salut o Ensenyament.

Consultes independentistes

Per altra banda, el Parlament donarà suport a les consultes independentistes. "El Parlament respecta i fa costat" a les consultes sobiranistes que s'estan celebrant arreu del país i especialment a Barcelona el proper 10 d'abril. Així ho recull la moció que va presentar Solidaritat Catalana i que avui aprovarà el Parlament gràcies als vots de CiU. La moció, esmenada pels convergents per poder votar-hi a favor, inclou també la possibilitat que Barcelona Decideix, plataforma que organitza la consulta, pugui fer ús de l'edifici del Parlament com a col·legi electoral. La moció inclou també el reconeixement del Parlament del "dret a l'autodeterminació dels pobles com un dret irrenunciable de Catalunya".