El Parlament català va aprovar ahir una moció en la qual es considera que "el dret a l'autodeterminació dels pobles és un dret irrenunciable del poble de Catalunya", i en la qual també s'expressa el suport a les consultes sobiranistes com la prevista a Barcelona el 10 d'abril.

La moció, que havia estat presentada per Solidaritat (SI) encara que ha estat modificada amb un text alternatiu proposat per CiU, va comptar amb el suport d'aquestes dues formacions però també d'ERC, mentre que ICV-EUiA la va acceptar parcialment i PSC, PP i Ciutadans van votar en contra.

El primer punt del text aprovat afirma textualment que "el Parlament considera el dret a l'autodeterminació dels pobles com un dret irrenunciable del poble de Catalunya", i "així ho ha explicitat en repetides votacions el Parlament com a seu de la sobirania" del poble català.

La moció afegeix que el Parlament "defensa el dret de la societat civil catalana a expressar-se lliurement a través de consultes a la ciutadania i agraeix la implicació de les persones voluntàries als municipis on s'estan organitzant i a tots els que hi participen".

Aquests dos punts van ser votats favorablement per CiU, ICV-EUiA, ERC i SI, que van sumar 85 vots en total, mentre que PSC, PP i Ciutadans els van rebutjar amb 47 vots en contra.

Consulta a Barcelona

El tercer punt de la moció, destinat a explicitar el suport concret a la consulta prevista a Barcelona el 10 d'abril, també va ser aprovat però amb l'abstenció d'ICV-EUiA.

El diputat de SI Uriel Bertran va dir coincidir amb el titular d'un diari madrileny que indica que, amb el text aprovat, "Catalunya ja camina cap a la independència", i va considerar que "és la primera vegada en la història del ple del Parlament que es vota directament a favor del dret d'autodeterminació".

CiU ha fet desaparèixer del text la possibilitat que el Parlament cedeixi el seu espai per ser seu electoral de la consulta, entre d'altres motius perquè la plataforma promotora, Barcelona Decideix, no ho ha sol·licitat ni té intenció de fer-ho.

El diputat d'ERC Oriol Amorós va reprotxar als grups que havien votat que no "la seva poca sensibilitat democràtica".

Per la seva banda, la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va expressar les seves reserves sobre el tercer punt perquè creu que "les consultes estan sent una joguina política".

Mentrestant, la diputada del PSC Laia Bonet va expressar la seva estranyesa pels canvis introduïts en el text, "encara que el nord és el mateix, fer soroll".