11 de març de 2011
11.03.2011
"No és eficient"

Efectes a Catalunya de l'aposta per un macro-Madrid

Duran i Lleida reflexiona sobre el "nucli dur" de l'Estat en la presentación del llibre 'Espanya, capital París'

10.03.2011 | 18:16

El portaveu parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida ha criticat aquest dijous el model d'Estat radial que, segons ha assegurat, es manté vigent a la base de les polítiques dels successius governs espanyols, i ha recordat que un país amb una macro-capital a Madrid no és eficient ni social ni econòmicament. Duran ha reivindicat el corredor Mediterrani i ha emplaçat al 'nucli dur' de les institucions espanyoles a reflexionar sobre com es perceben des de Catalunya polítiques 'deliberades' a favor de Madrid en qüestions com per exemple els aeroports.

Duran ha fet aquestes manifestacions a la presentació a Madrid del llibre 'Espanya, capital París' de l'economista Germà Bel, que repassa els fets que al llarg de la història han fet de l'Estat un país radial amb un model que, segons Duran, 'comença i acaba' la capitalitat de Madrid i que segueix l'estela de sistema francès.

El portaveu de CiU al Congrés ha recordat que el llibre no es basa en apriorismes sinó en una estudi científic que 'demostra' que darrera el model radial de l'Estat hi ha 'un projecte' i una sèrie d'intencions deliberades que arranquen a l'època de Felip V i que 'perduren encara ara' en la nova faceta de progrés econòmic.

En aquest marc ha recordat que 'macro-Madrid enorme i desmesurat' no és eficient per a ningú, ni tal sols per a l'Estat, i ha afirmat que 'no existeix cap interès general que pugui avalar una societat desequilibrada on tots els recursos es destinen al servei únic d'un Madrid radial'.

Segons Duran, el llibre de Germà Bel posa de manifest que 'aquest no és un Estat de tots sinó que juga amb les cartes marcades i fins i tot juga en contra' d'alguns dels seus territoris. 'Un estat que juga en contra no és un Estat comú, és una altra cosa' ha afirmat, i 'aleshores apareixen les percepcions de les persones que no ens agrada l'Estat en el què convivim i com es desenvolupa'.

En aquest marc s'ha preguntat 'quin interès pot tenir per als catalans sentir-se part d'un projecte' que situa Madrid com a macro-capital. 'Seria necessari que des de Madrid, des del nucli dur de l'Estat es reflexioni sobre això', perquè 'si es fa un model de l'Estat que no té interès per a tots perquè ens ha d'interessar a nosatres?'.

Segons Duran, com en el cas del malestar generat per la sentència del TC, 's'equivoquen' els que pensen que aquest és un problema només de Catalunya, perquè en realitat 'també és un problema d'Espanya' que 'hauria de fer reflexionar el conjunt dels espanyols i 'especialment a aquells que ostenten el poder i que prenen decisions que no fan altra cosa que enfortir aquesta idea d'Estat'.

'Crec que encara estem a temps de decidir si volem un estat com el francès o en pro de l'interès general apostem per un estat plural amb múltiples territoris', ha dit, i 'per això cal revisar tota l'estructura del que ha estat fins ara l'Espanya radial que comença i acaba sempre a Madrid'.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook