15 de març de 2011
15.03.2011
Abans de portar-ho a Madrid

SI promou una consulta sobre el concert econòmic

"No volem que passi com amb l'Estatut d'Autonomia", ha assenyalat Uriel Bertran

14.03.2011 | 14:12

El secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, ha anunciat aquest dilluns que la formació que lidera presentarà una moció parlamentària on es demanarà que es faci una consulta ciutadana per donar el vistiplau a la proposta de concert econòmic català que el Govern portarà a negociar a Madrid.

"No volem que passi com amb l'Estatut", ha subratllat Bertran dient que el text es va "retallar fins a tres cops", la darrera de les quals amb la sentència del Tribunal Constitucional (TC), dos anys després que s'aprovés el text en referèndum. "Ara hem d'invertir l'ordre dels factors perquè finalment el producte sigui diferent", ha constatat Bertran.

Tanmateix, els independentistes creuen que el Govern tindrà més força per negociar amb l'Executiu espanyol que surti de les eleccions generals del 2012 si la proposta arriba a Madrid amb un fort aval de la ciutadania.

Bertran ha defensat que, si el Govern realment aposta pel "dret a decidir" dels catalans, no podrà oposar-se a la proposta de SI, i ha demanat saber de manera immediata el model de concert econòmic que vol impulsar la Generalitat.

SI pretén impulsar la seva proposta a través del Parlament, presentant una interpel·lació amb la moció subsegüent que avali la convocatòria de la consulta.

El portaveu del partit ha defensat que la consulta serà "la prova del cotó", per saber si el Govern de Mas aposta realment pel pacte fiscal en aquesta legislatura, i si aposta perquè sigui de la ciutadania de qui emani aquesta demanda.

Alhora, ha advertit que, paral·lelament al projecte del concert, SI prosseguirà amb la tramitació parlamentària de la seva declaració independentista, perquè Catalunya comenci el seu camí cap a la secessió si Madrid rebutja el nou model econòmic i fiscal català.

Espot, l'alcaldable de SI a la capital

Després que els militants de SI elegissin aquest cap de setmana Santiago Espot com a alcaldable a Barcelona, Bertran ha assegurat que obtenir representació al consistori és "complicat" però factible.

Malgrat concórrer en solitari i haver obtingut només el 2,8% dels vots a la capital catalana a les autonòmiques, SI considera que el seu projecte independentista, a diferència del tàndem ERC-Reagrupament, és l'únic renovador i que implica "regeneració democràtica".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema