La Federació d'Associacions Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) adverteix que sortiran al carrer si no són escoltats davant les retallades que preveu fer la Generalitat en el sector educatiu. Davant d'aquesta amenaça, la consellera d'Ensenyament Irene Rigau, va demanar ahir a la Fapac coresponsabilitat i diàleg per afrontar les retallades en l'àmbit educatiu.

Rigau va assistir a la 23a assemblea general de la Fapac, que es va celebrar a Lleida i on va confirmar que demà presentarà les mesures organitzatives de les plantilles docents per al curs 2011-2012 i iniciarà unes taules de diàleg amb sindicats, famílies, món local i directors de centres per intercanviar opinions sobre aquestes mesures. La consellera d'ensenyament va destacar que "la nostra programació d'ajust passa per salvaguardar les plantilles docents, és la nostra prioritat. Però és impossible complir amb les exigències pressupostàries i de reducció de dèficit sense fer també retallades en l'àmbit de l'educació".

Per això, Rigau va demanar a la Fapac que "sàpiga participar estant a les verdes i a les madures" i que assumeixi un paper de coresponsabilitat en els ajustos que s'hauran de realitzar i que, segons Rigau, tindran com a fi últim acabar amb el 30 per cent del fracàs escolar existent actualment. I va afegir que "en època de crisi la formació i l'educació és el bé més preat" i també va destacar que "serà difícil que deixem el país pitjor de com ens l'hem trobat, però per poder mantenir els serveis essencials i la qualitat de vida dels ciutadans hem de realitzar algun sacrifici".

Rigau també va indicar que pel seu departament és important abordar temes clau per a la FAPAC com limitar la proporció màxima d'alumnes amb necessitats educatives especials per aula, o augmentar la representació dels pares d'alumnes al Consell Escolar de Catalunya. I també va ressaltar que més enllà de la conservació de la sisena hora escolar, per a ella és més important abordar maneres de millorar la conciliació de la vida laboral dels pares amb la vida escolar dels seus fills.

Per la seva banda, la presidenta de la Fapac, Imma Fuyà, va explicar que els pares d'alumnes no volen més retallades en Educació, malgrat la situació de crisi econòmica, demanen que es prioritzi on es fan aquestes retallades.

Fuyà també va destacar que volen "més inversió a l'escola pública, que no s'elimini la sisena hora si depèn d'un tema únicament econòmic, que es posi fi a la massificació de les aules, que no es toquin més els calendaris i horaris, que s'acabi amb els barracons i es millorin les ajudes. Que, en definitiva, es defensi més l'escola pública catalana".

Finalment, la presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya va advertir a la consellera que, si és necessari, totes les veus dels pares i mares de la federació s'alçaran per defensar l'escola pública i va concloure amenançant la conselleria dient que "si és necessari sortirem al carrer per a aconseguir-ho, no seria la primera vegada".