El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va anunciar que buscarà la col·laboració amb la Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia per reclamar un transvasament del Roine que resolgui el dèficit hídric de la conca mediterrània, que, segons el seu parer, el transvasament de l'Ebre no soluciona.

Mas abordarà aquest assumpte després de les eleccions del 22 de maig amb el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, ja que en la seva visita d'ahir a València, coincidint amb la final de la Copa del Rei, no va poder entrevistar-se amb Camps, que es recupera de la intervenció d'hèrnia discal a la qual es va sotmetre la setmana passada.

Artur Mas es va reunir amb l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), a la qual va reclamar que "es mulli" per impulsar la col·laboració entre la Comunitat Valenciana i Catalunya en matèries com el transport, l'aigua i l'energia.

Segons que va manifestar davant els periodistes, "l'aigua que sobra a Europa i falta en la conca mediterrània la tenim a 100 quilòmetres dels Pirineus".

Mas va advertir que si el dèficit hídric s'ha de resoldre amb aigua de l'Ebre, "el fet més probable és que entrem en un carreró sense sortida", i es va mostrar partidari de "buscar una aigua que uns altres -els francesos- estan disposats a vendre".

Visió global

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va suggerir als empresaris adoptar una perspectiva global en un entorn de col·laboració per superar la limitació del mercat interior i així crear infraestructures com el corredor mediterrani que competeixin amb altres d'europees.

Mas va xifrar en més d'un 50 per cent el pes econòmic de l'àrea que abraça el corredor ferroviari mediterrani respecte a l'economia espanyola, "però pràcticament compta amb unes infraestructures gairebé inexistents".

Mas va indicar que aquesta àrea, "des d'Algesires fins a Figueres, representa també la meitat de la població espanyola, de la indústria espanyola i del sector agroalimentari, a més d'ocupar el 60 per cent de l'exportació espanyola".

Per aquesta raó, va afirmar que els ports de València i Barcelona, i la resta dels d'aquesta zona, "han de generar dinàmiques de treball conjuntes que desemboquin en la construcció d'infraestructures que els col·loquin al mateix nivell competitiu amb la dels ports d'Holanda, Bèlgica i Alemanya".

"Espanya se'ns ha de quedar petita i el nostre futur ja no està només a Europa sinó al món. El repte és ser una gran economia exportadora", va apuntar el president de la Generalitat, qui va recordar que Espanya, "com a mercat, és poc important" dins del seu entorn.