L'oposició ha carregat aquest dimarts contra el pla de Govern que ha presentat el president de la Generalitat, Artur Mas. Els partits de l'oposició han qualificat aquest pla de "decebedor", de poc concret i de contenir poca novetat perquè en bona mesura es basa en el programa electoral de CiU. El PSC fins i tot creu que es fan "passos enrere" respecte del programa electoral i ha denunciat que el seu contingut fa "saltar pels aires" algunes de les "previsions" del pacte d'investidura. Els partits de l'oposició també consideren que la decisió de presentar ara aquest document respon a la proximitat de les eleccions municipals del 22 de maig.

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha qualificat de "decebedor", de "poc concret" i ple de "vaguetats" el pla de Govern i creu que l'executiu ha intentat posar "rumb" amb quelcom "que ja coneixíem, el programa electoral de CiU". De fet, creu que el pla és fruit de passar "el programa electoral pel sedàs del realisme", tot assegurant que aquest pla fins i tot inclou "passos enrere respecte el programa electoral". Bonet creu que el pla "transpira el concepte de les retallades" que "no es materialitzaran" fins després de les eleccions municipals i que no hi ha "compromisos quantitatius".

La diputada socialista ha afegit que creuant el contingut del pla de Govern amb l'acord d'investidura CiU-PSC "es deixa clarament en evidència que diverses de les previsions d'aquell acord salten pels aires a la llum d'aquest pla de Govern". Entre d'altres, Bonet ha citat la necessitat de preservar el model sanitari català "amb la garantia del servei públic", promoure l'ICF, "preservar el model educatiu definit en el pacte nacional i la LEC", "assegurar les plantilles" de mossos, metges i mestres o la tramitació de la Llei de finances locals el 2011. "Haurem de veure si són fruit d'un oblit o hi ha un pas enrere o bé es considera que estan expressats en aquests termes", ha dit, tot demanat al Govern que ho aclareixi.

Bonet creu que Mas i el Govern "ja han entrat en plena campanya electoral" perquè "sap que la gravetat que tenen algunes decisions que han posat sobre la taula"i de "l'impacte negatiu" que pot tenir en les eleccions per a CiU, i per això hi ha hagut una "frenada". Bonet també ha denunciat que el pla només inclou "una quinzena de lleis", que "no figura la finalització d'infraestructures fonamentals" i que l'Estatut només apareix citat en onze de les més de 400 mesures que contempla el pla.

El PPC volia una compareixença de Mas

El portaveu del PP català al Parlament, Enric Millo, ha manifestat en un primer moment que no valoraria el pla de Govern en profunditat, però acte seguit ha declarat que hagués estat més idoni i positiu portar-lo al Parlament amb una compareixença del president Mas. De fet, ha dit que si es llegeix en diagonal el pla de Govern s'entén que no es presenti al Parlament "perquè no hi ha res que no coneguéssim fa quatre mesos".

Millo ha ressaltat que "és un programa electoral que se li ha canviat la portada i enlloc d'aparèixer el logotip de CiU i diu Govern, però el contingut és un programa electoral" en el qual no es concreta res. "No és un autèntic pla i no hi ha ni un sol programa ni una sola acció ni mesura concreta", ha afegit. Millo també ha destacat que al Govern li falta una "carta de navegació que són els pressupostos de la Generalitat". El representant del PP català ha recalcat que "és una escampada de fum per distreure l'atenció".

Des d'ICV-EUiA, la portaveu parlamentària, Dolors Camats, ha qualificat el pla de "cortina de fum" i s'ha reafirmat en que "el pla del Govern de CiU són les retallades que ens anuncien cada dia en els serveis públics". Els ecosocialistes han considerat, a més, que el document és "una còpia del programa electoral de CiU" que no es correspon a les necessitats actuals. "Sembla una arrencada electoral de CiU, que en lloc de voler parlar de retallades, vol parlar de pla de Govern". Camats ha retret també a Mas que "no estigui buscant els suports i els acords" que li calen al Parlament i ha assegurat que "queda clar que el Govern pretén tirar-ho endavant sol". "Es evident que aquest és un pla de Govern on les retallades es consoliden, son fruit de la ideologia i no de la conjuntura econòmica", ha sentenciat l'ecosocialista.

D'altra banda, Camats ha emplaçat a CiU a "demostrar si va de veritat amb el seu pla de replantejament de l'ajustament sanitari" votant favorablement una moció al Ple del Parlament que presentarà ICV-EUiA. La proposta demana "deixar en suspens de manera immediata el pla de retallades al sector sanitari públic" i emplaça a establir "mesures d'estalvi sense desmantellar el sistema públic, i d'acord amb el sector sanitari", tal i com ha explicat Camats. I és que per ICV-EUiA, "si no es corregeix" la dinàmica actual, "ens portaran a elements que derivaran en la dificultat de la cohesió social".

ERC creu que s'ha fet a corre-cuita

Per la seva banda, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha carregat contra el pla de Govern presentat per Mas perquè "sembla fet a corre-cuita per presentar-lo abans de campanya electoral" per poder "agafar una mica d'aire i dir que el Govern sí planifica". Per Simó, el pla conté "poca concreció" i per això és "ben poc útil". A més, ha constatat que és la "primera vegada" que un executiu de la federació nacionalista presenta "un pla de govern a quatre anys". Simó creu que és una "simple neteja de cares en vistes a unes eleccions".

Simó creu que, més que una "carta de navegació", el pla de Govern és un "pur tràmit" i "li falta ambició". En aquest sentit, ha demanat a Mas "sentit de país" i que tingui "coratge" a l'hora de negociar amb Madrid qüestions com el fons de competitivitat. A més, ha denunciat que, mentre el Govern anuncia reducció d'alts càrrecs, "al DOGC hi ha augments de sous".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha manifestat que "Mas està absolutament menystenint al Parlament" al haver presentat el pla de Govern "a tres dies de les eleccions municipals, fora de la seu parlamentària i en una roda de premsa", penjant-lo en un web "sense informar en seu parlamentària". Així mateix, ha destacat que a aquest pla li falten els pressupostos.

En la mateixa línia de crítiques de Mas i la seva actitud al Parlament, ha criticat que el president es rifa el Parlament i ha destacat que s'ha admès a tràmit l'incompliment d'una moció de la cambra per part del Govern després que Mas no convoqués a les entitats financeres a la cimera anticrisi, tal com deia una moció de Ciutadans que va ser aprovada. Per això, ha destacat que l'1 de juny el Parlament podrà reprovar el Govern per no haver per haver inco0mplert una moció aprovada per unanimitat en seu parlamentària. "No es compleixen les mocions del Parlament, no es porten els pressupostos i es fan anuncis des d'un faristol sense portar al Parlament el pla de Govern". En aquest context, ha assegurat que si depengués de Mas "tancaria el Parlament".

Des de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), el diputat Alfons López Tena s'ha mostrat prudent a l'hora de valorar el pla a l'espera de conèixer-ne els detalls. "Esperarem a que es presenti, a que estigui negre sobre blanc i no a que simplement siguin unes declaracions de cara a les eleccions municipals", ha dit el diputat independentista. I és que López Tena assegura que des del Govern es llencen "declaracions contradictòries" i per això no se'n refia de la presentació fet aquest dimarts per Mas.

La rèplica de CiU

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha replicat a la socialista Laia Bonet que el que està fent el Govern es "esforçar-se per reparar l'estropici a nivell financer" que va deixar el tripartit, i això ho fa per tal de garantir la qualitat dels serveis sanitaris i educatius, perquè si no, "això s'anava pel camí del pedregar".

Turull ha carregat contra el PSC per la seva participació en les manifestacions contra les retallades. "Els que es manifestaran amb la pancarta haurien de portar-ne una amb el lema 'la culpa la tenim nosaltres", ha ironitzat el portaveu de CiU, que ha considerat "inaudit" que "els que han creat el problema ara es dediquin a atiar la revolta contra la solució i ho facin amb alarmisme, engany i intoxicació".

El convergent ha denunciat la contradicció que suposa que ara "vulguin liderar la reivindicació social" els mateixos que van deixar la taxa d'atur propera a les 600.000 persones i la Generalitat amb la caixa "sense un euro i plena de deutes", els que van abaixar el sou dels funcionaris, van prometre equipaments que no va fer i van deixar molta gent, ha dit, sense ajuts socials. "Ara volen guanyar mitjançant les pancartes el que no van ser capaços de guanyar a les urnes", s'ha queixat. Alhora ha demanat que també facin pancartes demanant al govern espanyol que pagui el fons de competitivitat.

Laporta demana el corredor mediterrani

D'altra banda, el diputat del grup mixt no adscrit, Joan Laporta, ha basat la seva intervenció d'aquest dimarts a la tarda en la defensa del corredor mediterrani. En aquest sentit, ha reclamat al Govern que "planti cara" i "defensi amb coratge" aquesta infraestructura que considera cabdal. "Que ho faci igual que ho ha fet amb el dèficit", ha reclamat.